Автор: Владо Чучков Категорија: критика
ПОТРЕБА ЗА ПОЧИТ
за концертот на македонската филхармонија посветен на јубилејот на тома прошев

Периодика: Вечер Датум: 18.12.1991

Автор: Марко Коловски Категорија: критика
ВО ПОСТАВАНГАРДНИТЕ ВОДИ

Периодика: Нова Македонија Датум: 10.11.1990

Автор: Викторија Коларовска-Гмирја Категорија: критика
ПОРТРЕТНА МАНИФЕСТАЦИЈА
ПО ТРИНАЕСЕТТИТЕ ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА МУЗИКА

Периодика: Нова Македонија Датум: 09.11.1990

Автор: Цветанка Зојчевска Категорија: критика
ДОМИНАНТНИТЕ ВЕЛАТ ЗБОГУМ
ШТО ТОЛКУ ГО ОГОРЧИ Д-Р ТОМА ПРОШЕВ ВО ОПЕРАТА НА МНТ?

Периодика: Вечер Датум: 05.12.1987

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
НЕСЕКОЈДНЕВЕН ПРОЕКТ
ЗА ИЗВЕДБАТА НА ОРАТОРИУМОТ МИР НА ЗЕМЈАТА ОД Д-Р- ТОМА ПРОШЕВ

Периодика: Вечер Датум: 19.11.1987

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
НЕДОСЛЕДНОСТИ ВО ОРГАНИЗАЦИЈАТА
ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА МУЗИКА

Периодика: Нова Македонија Датум: 03.11.1987

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
АНГАЖИРАНА ПОЗИЦИЈА
ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА МУЗИКА

Периодика: Нова Македонија Датум: 31.10.1987

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
ВО СВЕЧЕН ТОН

Периодика: Нова Македонија Датум: 29.10.1987

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
ПОВЕЌЕСЛОЈНА ДИМЕНЗИЈА
КОН ПРАИЗВЕДБАТА НА КАНТАТАТА МРТВИТЕ ОД СИТЕ ВОЈНИ ОД ТОМА ПРОШЕВ СО МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА ПОД ДИРИГЕНСТВО НА МИЛАН ФИРФОВ

Периодика: Нова Македонија Датум: 20.06.1987

Автор: Горјан Коруновски Категорија: критика
НЕЗАБОРАВНА СРЕДБА

Периодика: Нова Македонија Датум: 22.08.1986

Автор: Веселинка Бабамова Категорија: критика
ДОСТОИНСТВА НА МУЗИЧКАТА КУЛТУРА

Периодика: Нова Македонија Датум: 23.02.1985

Автор: Веселинка Бабамова Категорија: критика
ВЕЧЕР НА ДОМАШНО ТВОРЕШТВО

Периодика: Нова Македонија Датум: 22.12.1984

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
ДВЕ НОВИ ТВОРБИ

Периодика: Вечер Датум: 18.12.1984

Автор: Веселинка Бабамова Категорија: критика
УМЕТНИЧКИ ДОСТОИНСТВА

Периодика: Нова Македонија Датум: 06.10.1984