Автор: Гордана Колевска Категорија: интервју
МЛАДИТЕ БАРААТ ДОВЕРБА
разговор со диригентот оливер балабурски

Периодика: Вечер Датум: 18.02.1997

Автор: Марија Т. Анастасовска Категорија: интервју
ВО ПОТРАГАТА ПО ВОЛШЕБНИОТ СВЕТ
ЉУБОМИЕ БРАНЃОЛИЦА КОМПОЗИТОР И ПИЈАНИСТ - ОД НЕОДАМНА И ПОЕТ

Периодика: Вечер Датум: 12.10.1996

Автор: Гордана Колевска Категорија: интервју
ДИРИГЕНТОТ Е ДУША НА ОРКЕСТАРОТ
жан ив годен, новиот шеф диригент на македонската филхармонија

Периодика: Вечер Датум: 19.03.1996

Автор: Валентина Димитровска Категорија: интервју
КОГА ПОВТОРНО ЌЕ ЗАПЕАМ-ЌЕ СЛУШНЕТЕ САМО ТИШИНА
лик разговори: ристо аврамовски

Периодика: Нова Македонија Датум: 16.08.1995

Автор: Глигор Стојковски Категорија: интервју
ГЛАСОТ Е ЧУВСТВИТЕЛНА РАБОТА
лик разговори: гласот е чувствителна работа

Периодика: Нова Македонија Датум: 14.06.1995

Автор: Валентина Димитровска Категорија: интервју
НЕ САКАМ ДА МИ СЕ РАСТУРИ МАГИЈАТА
средба со влатко стефановски

Периодика: Нова Македонија Датум: 20.04.1994

Автор: б.а. Категорија: интервју
СО СВОЈ ЈАЗИК
лик разговор: гоце коларовски

Периодика: Нова Македонија Датум: 23.03.1994

Автор: О.Арбулјевска Категорија: интервју
КОГА СИРОМАШНИТЕ ВОДАТ ПОЛИТКА
наши средби: ристо аврамовски, композитор

Периодика: Нова Македонија Датум: 13.01.1994

Автор: Љупчо Јолевски Категорија: интервју
РИСТО ВРТЕВ (АРХАНГЕЛ). ПРОГРЕСОТ КОЈ СЛЕДУВА
РИСТО ВРТЕВ (АРХАНГЕЛ)

Периодика: Нова Македонија Датум: 11.12.1993

Автор: Владо Чучков Категорија: интервју
ЛЕЖЕРНО И ПОЛНОКРВНО
за концертот на македонската филхармонија под диригентство на брајан шкембим солист благоја димчевски

Периодика: Вечер Датум: 06.02.1991