Автор: Тина Иванова Категорија: критика
ЛУЃЕТО СЕ ЧУДАТ КАКО СУМ ОСТАНАЛ ИСТИОТ
Симон Трпчески, пијанист

Периодика: Утрински весник Датум: 18.07.2003

Автор: Тина Иванова Категорија: критика
СИМОН ТРПЧЕВСКИ Е ПРОГЛАСЕН ЗА НАЈДОБАР МЛАД ИНСТРУМЕНТАЛИСТ
Доделени наградите на Британското кралско филхармониско здружение

Периодика: Утрински весник Датум: 09.05.2003

Автор: Роза Нолчева Категорија: критика
БЛЕСОК НА ХАРИЗМА И ЕНЕРГИЈА
За Симон Трпчески со македонската филхармонија

Периодика: Вест Датум: 27.06.2002

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
НЕСЕКОЈДНЕВЕН УМЕТНИК СО ЧУДЕСНА БРАВУРОЗНОСТ
ВЕЧЕР НА ЧАЈКОВСКИ -СИМОН ТРПЧЕВСКИ -ПИЈАНО

Периодика: Дневник Датум: 25.06.2002

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
ЖЕШТИНАТА И ГЕНИЈАЛНОСТА НА СИМОН – ПРИЧИНА ЗА УСВИТЕНОСТ
ЗА КОНЦЕРТОТ НА СИМОН ТРПЧЕСКИ И МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА СО КОЈ БЕШЕ ОТВОРЕНО „СКОПСКО-ЛЕТО“ 2002

Периодика: Вечер Датум: 25.06.2002

Автор: Тина Иванова Категорија: интервју
ЈАС ЌЕ ВИ ПОДАРУВАМ САМО МУЗИКА
Симон Трпчевски и Македонска филхармонија го отворија „Скопско лето"

Периодика: Утрински весник Датум: 24.06.2002

Автор: Џефри Норис Категорија: критика
ГРУБОСТА И РОМАНТИЦИЗМОТ РАКА ПОД РАКА
По концертот на Симон Трпчевски во Вигмор хол

Периодика: Утрински весник Датум: 14.03.2002

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
ОДУШЕВЕНО ПОЗДРАВЕН НАЦИОНАЛНИОТ МИЛЕНИК
КОНЦЕРТ НА ПИЈАНИСТОТ СИМОН ТРПЧЕСКИ НА „ОХРИДСКО ЛЕТО“

Периодика: Дневник Датум: 13.08.2001

Автор: Викторија Коларовска-Гмирја Категорија: критика
БЕСПРЕКОРНИ ОПЕРСКИ И ПИЈАНИСТИЧКИ ИЗВЕДБИ
Кон настапите на Борис Трајанов, Весна Гиновска Илкова, Симон Трпчески–Охридско лето 2001

Периодика: Нова Македонија Датум: 13.08.2001

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА КОЈ ДОПРВА ЌЕ СЕ СЛУША
КОНЦЕРТ НА МЛАДИ УМЕТНИЦИ

Периодика: Дневник Датум: 06.07.2001

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
МАЈСТОРСТВОТО НА СИМОН ТРПЧЕСКИ

Периодика: Нова Македонија Датум: 07.03.2001

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
СЛОБОДЕН И ЕНЕРГИЧЕН ПИЈАНИЗАМ НА СИМОН ТРПЧЕСКИ
КОНЦЕРТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА

Периодика: Дневник Датум: 28.02.2001

Автор: Роза Нолчева Категорија: критика
МАЕСТРАЛНИ СОЛИСТИ
Кон концертот на Македонска филхармонија, со солистите Симон Трпчески и Андре Анри; диригент: Леонид Николаев

Периодика: Вест Датум: 26.02.2001

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
ВО ЗНАКОТ НА БАХ
кон концертот на камерниот оркестар на музичката младина на македонија

Периодика: Нова Македонија Датум: 08.08.2000