Автор: ДАНИЕЛА СТОЈАНОВИЌ-КАРГОВ Категорија: критика
СМЕЛО И ВЕСЕЛО
Кон премиерата на „Дон Кихот“ од Лудвиг Минкус; кореографија Мариус Петипа, Виктор Јеременко; диригент Саша Николовски - Ѓумар, продукција МОБ

Периодика: Вест Датум: 24.12.2009

Автор: Даниела Стојановиќ - Каргов Категорија: критика
ОПАЧИНАТА НА ГЛАМУРОЗНИОТ ЈУБИЛЕЈ
Кон Гала-балетскиот концерт за 60 години од формирањето на Македонскиот балет; диригент: Алесандро Д’Агостини; продукција МОБ

Периодика: Вест Датум: 07.10.2009

Автор: Биљана Тануровска-Ќулафковски Категорија: критика
СО КУРАТОРСКИ КОНЦЕПТ КОН МОДЕРНА БАЛЕТСКА КУЌА
Кон балетската вечер со „Шехерезада“ и премирата на „Дајте ни мир“, музика Арво Парт, режија и кореографија Рафел Бјанко, Македонска опера и балет

Периодика: Вест Датум: 13.02.2009

Автор: Даниела Стојановиќ Категорија: критика
КИЧ МУТАНТ
Кон премиерата на „Лебедово езеро“ од Чајковски; кореографија, либрето и режија Виктор Јеременко, според кореографиите на Иванов и Петипа; диригент Едуард Амбарцумјан; продукција Македонска опера и балет

Периодика: Вест Датум: 01.05.2008

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
ВРВНА КЛАСИКА
Кон премиерата на балетот „Рајмонда“ од Александар Глазунов, во кореографија на Виктор Јаременко од Украина; продукција - Македонската опера и балет

Периодика: Вест Датум: 30.10.2007

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
КОНЦЕРТ ШТО ТРЕБАШЕ ДА БИДЕ СВЕЧЕН
МАКЕДОНСКА ФИЛХАРМОНИЈА - НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ

Периодика: Дневник Датум: 10.01.2003

Автор: Татјана Петковска Категорија: критика
ПРИЈАТНО ОСВЕЖУВАЊЕ
ПО ПРЕМИЕРНАТА ИЗВЕДБА НА ДВАТА БАЛЕТА ИЛО ТЕМПОРА ОД С. ПРОКОФЈЕВ И АД АБСУРДУМ ОД О. МЕСИЕН

Периодика: Нова Македонија Датум: 21.03.1987

Автор: Бранко Каракаш Категорија: друго
ШТО ПОКАЖА КОНЦЕРТНАТА ДИРЕКЦИЈА HA НРМ ВО ИЗМИНАТАТА СЕЗОНА

Периодика: Нова Македонија Датум: 15.08.1957

Автор: Васил Ќортошев Категорија: критика
КОНЦЕРТОТ НА „ТАМБУРИЦА“

Периодика: Нова Македонија Датум: 03.07.1952