Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
ИЗЛИТЕН ХУМОР ВО МОНОТОНА ОПЕРЕТА
Нова сезона МОБ: „Веселата вдовица“ - Франц Лехар, диригент Бисера Чадловска

Периодика: Вест Датум: 26.10.2010

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
НЕИЗДЕФИНИРАНИ СОЛИСТИЧКИ ПАСАЖИ И АНСАМБЛОВИ ТАНЦИ
Кон премиерната изведба на „Кармина Бурана“ од Карл Орф

Периодика: Утрински весник Датум: 14.07.2009

Автор: Јулијана Жабева Папазова Категорија: критика
ПАРАНОЈА ВО СВЕТОТ НА ГЛОБАЛИЗАЦИЈАТА
ДОРОТИ, ДИСКОНЦЕРТ ЗА ОЗ“, МАКЕДОНСКА ОПЕРА И БАЛЕТ

Периодика: Дневник Датум: 26.02.2007

Автор: Радмила Пешева Категорија: критика
ОПЕРСКИ КЛАСИЦИ ВО БЛЕДА ИЗВЕДБА
Кон изведбата на „Кавалерија Рустикана“ и „Мадам Батерфлај“

Периодика: Утрински весник Датум: 12.12.2006

Автор: Мирјана Павловска-Шулајковска Категорија: критика
ВИСТИНСКАТА УМЕТНОСТ, УЧИТЕЛ И ДВИГАТЕЛ
МБУЦ „ИЛИЈА НИКОЛОВСКИ -ЛУЈ“, ФУНДАМЕНТ НА МУЗИЧКИОТ РАЗВОЈ ВО МАКЕДОНИЈА

Периодика: Вечер Датум: 21.10.2005

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
МЛАДИТЕ ОПЕРСКИ АКТЕРИ ГИ ОСВОИЈА СИМПАТИИТЕ
КОН ИЗВЕДБАТА НА ОПЕРАТА „ТАЕН БРАК“ ОД ДОМЕНИКО ЧИМАРОЗА

Периодика: Нова Македонија Датум: 26.06.2004

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
СМЕШНА КОМИЧНА ОПЕРА
По премиерата на „Таен брак“

Периодика: Време Датум: 23.06.2004

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА КОЈ ДОПРВА ЌЕ СЕ СЛУША
КОНЦЕРТ НА МЛАДИ УМЕТНИЦИ

Периодика: Дневник Датум: 06.07.2001

Автор: Тина Иванова Категорија: критика
УНИКАТНА ФОРМА НА ИЗРАЗОТ
македонска филхармонија: годишен концерт со студентите на фму

Периодика: Утрински весник Датум: 06.07.1999