Наслов:

АФИРМИРАЊЕ НА МАКЕДОНСКОТО МУЗИЧКО ТВОРЕШТВО


Објавено на: 23.07.1974
Автор: Димитрије Бужаровски
Периодика: Нова Македонија
Број: 9878 | Страна: 8

Програма:
„Ептамерон гама“ од Драгослав Ортаков, „Ламенто и мото“ од Љубомир Бранѓолица, „Т'га за југ“ од Стојче Тошевски, „Психофонија 2“ од Ристо Аврамовски, ораториум „Сермо декламаториум“ од Тома Прошев, два мадригали од Цимер, „Оче наш“, два портрети од Зденко Микула
Учесници:
Камерен ансамбл „Света Софија“; Хор на словачките мадригалисти; Милан Фирфов - баритон; Цветанка Дукова - сопран; Милка Ефтимова - алт; Стојан Стојанов - тенор; Георги Божиков - бас; Вукан Диневски - рецитатор; диригенти: Тома Прошев, Владислав Холасек

Клучни зборови:
Ламенто и мото Ристо Аврамовски Психофонија 2 Љубомир Бранѓолица Стојан Стојанов Сермо декламаториум Тома Прошев Камерен ансамбл Света Софија Цимер Димитрије Бужаровски Милан Фирфов Оче наш Драгослав Ортаков Ептамерон гама портрети Милка Ефтимова 1974 Зденко Микула Охридско лето Т'га за југ Мадригали Хор на словачките мадригалисти Георги Божиков Цветанка Дукова Вукан Диневски Владислав Холасек Стојче Тошевски

Оригинален извадок:

Притиснете на иконата
за поголем формат