Наслов:

СВЕТОТ Е ДОЛЖЕН ДА ПОМНИ И ДА СЕ ПОТСЕТУВА

комеморативен концерт на филхармонијата

Издадено на: 14.03.2000
Автор: Слаѓана Јовановиќ
Периодика: Дневник
Број: 1201 | Страна: 14

Програма:
Фрагмент од „Тешкото“ од балетот „Македонска повест“ од Глигор Смокварски, Концерт за кларинет и оркестар од Волфганг Амадеус Моцарт и еврејски духовни и традиционални песни: „Еврејски реквием“, „Оплакувањето на Рахела“, „Ерусалим“, „Тигар и Еуфрат“, „Освојувањето на Израел од Египет“, Хебрејска поема, Молитва за еврејските празници и македонската песна „Марика на стол седеше“.
Учесници:
Македонска филхармонија; диригент: Борјан Цанев; Дарко Брлек – кларинет, Словенија; Џозеф Маловани – тенор, САД

Клучни зборови:
2000 Борјан Цанев Волфганг Амадеус Моцарт Глигор Смокварски Дарко Брлек еврејски духовни и традиционални песни Еврејски реквием Ерусалим Концерт за кларинет и оркестар Македонска повест Македонска филхармонија Марика на стол седеше Молитва за еврејските празници Оплакувањето на Рахела Освојувањето на Израел од Египет Слаѓана Јовановиќ Тешкото Тигар и Еуфрат Хебрејска поема Џозеф Маловани

Оригинален извадок: