Наслов:

ВИСОКО КРЕАТИВНО НИВО

кон премиерната изведба на суитата „приказна“ до јозеф сук, на македонската филхармонија

Објавено на: 12.06.1996
Автор: Драго Јаневски
Периодика: Нова Македонија
Број: 17741 | Страна: 16

Програма:
Предигра кон операта „Италијанка во Алжир“ од Џоакино Росини, Шпанска симфонија за виолина и оркестар од Едвард Лало, Симфониска суита „Похатка“ или „Приказна“ од Јозеф Сук и Концертна предигра „Карневал“ од Антонин Дворжак.
Учесници:
Македонска филхармонија; диригент: Миријам Немцова, Чешка; Кај Глоустин - виолина, Канада
Забелешка:
Кон премиерната изведба на балетската претстава „Корсар“ од Адам и Делиб во режија и кореографија на Димитриј Брјанцев, а во изведба на ансамблот на Балетот и оркестарот на операта при МНТ

Клучни зборови:
Приказна Шпанска симфонија за виолина и оркестар 1996 Кај Глоустин Миријам Немцова Предигра кон операта Италијанка во Алжир Џоакино Росини Едвард Лало Антонин Дворжак Симфониска суита Похатка Јозеф Сук Концертна предигра Карневал Македонска филхармонија Драго Јаневски

Оригинален извадок:

Притиснете на иконата
за поголем формат