Наслов:

ДВЕ ПРОГРАМСКИ ОРИЕНТАЦИИ

за творечкиот портрет на стојан стојков и концертот на камерниот оркестар на мрт

Објавено на: 06.04.1994
Автор: Владо Чучков
Периодика: Вечер
Број: 9531 | Страна: 9

Програма:
Гудачки квартет бр. 1, фрагменти од „Албум за млади пијанисти“, магнетофонски снимки од „Селска суита“ и „Оче наш“ од кантатата „Огледало“, „Мајска песна“ и „Никогаш љубов“ од Стојан Стојков; Два става по една народна песна од Димче Николески, Кончертино за контрабас и камерен оркестар од Живојин Глишиќ, „Скрб“ од Гоце Коларовски и „Спокој“ за сопран и гудачки оркестар од Јана Андреевска.
Учесници:
Снежана Анастасова-Чадиковска – пијано; Детски хор „Лале“; диригент: Ивица Зориќ; Марија Муратовска-Наумовска – сопран; Татјана Огњановска – пијано; Камерен оркестар на МРТ; диригент: Фимчо Муратовски; солисти: Бранка Тодевска, Билјана Јовановска-Јакимовска, Велко Тодевски, Марија Муратовска-Наумовска
Забелешка:
за творечкиот портрет на Стојан Стојков и за концертот на камерниот оркјестар на МРТ

Клучни зборови:
Стојан Стојков Јана Андреевска Никогаш љубов Велко Тодевски Татјана Огњановска Два става по една народна песна Оче наш Детски хор Лале Кончертино за контрабас и камерен оркестар Бранка Тодевска Селска суита Скрб Гудачки квартет бр. 1 Живојин Глишиќ Спокој Огледало Марија Муратовска-Наумовска Денови на македонска музика Камерен оркестар на МРТ Снежана Анастасова-Чадиковска Билјана Јовановска-Јакимовска Владо Чучков Димче Николески 1994 Гоце Коларовски Албум за млади пијанисти Фимчо Муратовски Ивица Зориќ Мајска песна

Оригинален извадок:

Притиснете на иконата
за поголем формат