Наслов:

ИЗВЕДУВАЧКА УПОРНОСТ

за четирите концертни вечери на манифестаццијата „денови на македонската музика“

Издадено на: 30.03.1994
Автор: Владо Чучков
Периодика: Вечер
Број: 9525 | Страна: 9

Програма:
Минијатури од Спасов, Четири става инспирирани од поезијата на Б. Конески од Бранѓолица, Песна од Прошев, Соната од Илиевски и Сонатина од Властимир Николовски; Фрагменти од македонскиот црковен „Осмогласник“ и македонското пападикиско пеење; Скерцо од Лековски, Шест варијации за виолина и пијано од Шуплевски, Варијации од Прошев и Интродукција и рондо од Вања Николовски.
Учесници:
Киро Божиновски – флејта; Јасминка Чакар – пијано; Оркестар на автентични народни инструменти „Миле Коларовски“; диригент: Драган Даутовски; солисти: Стојна Китанова, Мимоза Николовски, Стојановски; Ансамбл за црковна музика „Св. Јован Кукузел“; солист: Александар Цандовски; Катерина Костадиновска – пијано; Весна Шуплевска – виолина; Ирена Костиќ – пијано; Јасминка Чакар – пијано; Бранко Павловски – кларинет; Вања Николовски – пијано
Забелешка:
за четири концертни вечери на манифестацијата „Денови на македонската музика“

Клучни зборови:
1994 Александар Цандовски Ансамбл за црковна музика Св. Јован Кукузел Бранѓолица Бранко Павловски Вања Николовски Варијации Весна Шуплевска Владо Чучков Властимир Николовски Денови на македонска музика Драган Даутовски Илиевски Интродукција и Рондо Ирена Костиќ Јасминка Чакар Катерина Костадиновска Киро Божиновски Лековски македонското пападикиско пеење Мимоза Николовски минијатури Оркестар на автентични народни инструменти Миле Коларовски Песна Прошев Скерцо Соната Сонатина Спасов Стојановски Стојна Китанова Фрагменти од македонскиот црковен Осмогласник Четири става инспирирани од поезијата на Б. Конески Шест варијации за виолина и пијано Шуплевски

Оригинален извадок: