Наслов:

ИЗВЕДБИ ДО СОВРШЕНСТВО


Издадено на: 09.08.1991
Автор: Љ. Кочовски
Периодика: Вечер
Број: 8710 | Страна: 10

Програма:
Фантазија во c-moll КВ 475 од Моцарт, Соната за пијано бр. 2 во d-moll, Папион оп. 2 од Шуман, Скерцо бр. 1 во h-moll од Шопен и 2 етиди од Скрјабин; Творби од Калдара, Гаспарини, Моцарт, Шуберт, Шуман, Чајковски, Христиќ, Маринковиќ, Николовски, Голабовски, Џамбазов, Никовски и Прокопиев; Дела од Бортњански, Аркаделт, Бусто, Гаус, Прошев и Николовски.
Учесници:
Вирџинијо Паварана – пијано, Италија; Благоја Николовски – тенор; Лилјана Иванова – пијано; Камерен хор „Аве сол“, Латвија; диригент: Имантс Кокаре; Стојан Димов – кларинет; Снежана Анастасова-Чадиковска – пијано

Клучни зборови:
1991 2 етиди Аркаделт Благоја Николовски Бортњански Бусто Вирџинијо Паварана Гаспарини Гаус Голабовски Имантс Кокаре Калдара Камерен хор Аве сол Кочовски Лилјана Иванова Маринковиќ Моцарт Никовски Николовски Охридско лето Папион оп. 2 Прокопиев Прошев Скерцо бр. 1 во h-moll Скрјабин Снежана Анастасова-Чадиковска Соната за пијано бр. 2 во d-moll Стојан Димов Фантазија во c-moll КВ 475 Христић Чајковски Џамбазов Шопен Шуберт Шуман

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат