Наслов:

СТРАСТ НА ИНТЕРПРЕТАЦИЈАТА

КОН ИЗВЕДБАТА НА ОПЕРАТА ЦАР САМУИЛ И КОНЦЕРТОТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА

Издадено на: 28.05.1991
Автор: Бојан Ортаков
Периодика: Нова Македонија
Број: 15926 | Страна: 9

Програма:
Опера „Цар Самуил“ од Кирил Македонски; Увертира кон операта „Танхојзер“ од Вагнер, Симфонија на збогување од Хајдн и Концерт бр. 1 во D-dur од Прокофјев.
Учесници:
Живан Сарамандиќ, Стојан Стојанов, Никола Гагов, Светлана Донковска, Анастазија Мухиќ, Димитри Мариновски, Кирју Лијаковски, Лазар Белевски, Зоран Даскаловски, Блажо Тодоров, Бранислав Попгеоргиевски; диригент: Томислав Шопов; Македонска филхармонија; диригент: Тадеуш Козловски; Илја Груберт – виолина, СССР

Клучни зборови:
1991 Анастазија Мухиќ Блажо Тодоров Бојан Ортаков Бранислав Попгеоргиевски Вагнер Димитри Мариновски Живан Сарамандиќ Зоран Даскаловски Илја Груберт Кирил Македонски Кирју Лијаковски Концерт бр. 1 во D-dur Лазар Белевски Мајски оперски вечери Македонска филхармонија Никола Гагов Опера Цар Самуил Прокофјев Светлана Донковска Симфонија на збогување Стојан Стојанов Тадеуш Козловски Томислав Шопов Увертира кон операта Танхојзер Хајдн

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат