Наслов:

НОВА ДИМЕНЗИЈА НА МАКЕДОНСКОТО ТВОРЕШТВО

КОН РЕЦИТАЛОТ НА МИЛАН ФИРФОВ БАРИТОН И ДИМИТРИЕ БУЖАРОВСКИ ПИЈАНО ОД СКОПЈЕ И КОНЦЕРТОТ НА КАМЕРНИОТ ХОР ОД ГЕТЕБОРГ, ШВЕДСКА НА ОХРИДСКО ЛЕТО

Издадено на: 08.08.1989
Автор: Снежана Чадиковска
Периодика: Нова Македонија
Број: 15286 | Страна: 9

Програма:
„Амадис“ од Жан Батист Лили, Соло песни од Анри Дипарк, Габриел Форе и Клод Дебиси, вокален циклус „Делото на сликарот“ од Франсис Пуланк, вокален циклус „Дон Кихот на Дулчинела“ од Морис Равел и циклусот „Три поеми на Пол Верлен“ од Димитрије Бужаровски; „Кумановка 4“ од Трајко Прокопиев, „Леле Јано“ од Стефан Гајдов, „Детенце мое“ од Глигор Смокварски, „Печалбарска“ од Стојан Стојков, „Свршувачка“ од Властимир Николовски, „Елегија“ од Драгослав Ортаков, суита „Лорка“ од Ејноухани Раутавара и др.
Учесници:
Милан Фирфов - баритон; Димитрије Бужаровски - пијано; Камерен хор од Гетеборг, Шведска

Клучни зборови:
1989 Амадис Анри Дипарк Властимир Николовски Габриел Форе Глигор Смокварски Делото на сликарот Детенце мое Димитрије Бужаровски Дон Кихот на Дулчинела Драгослав Ортаков Ејноухани Раутавара Елегија Жан Батист Лили Камерен хор од Гетебор Клод Дебиси Кумановка 4 Леле Јано Милан Фирфов Морис Равел Охридско лето Печалбарска Свршувачка Снежана Чадиковска соло песни Стефан Гајдов Стојан Стојков суита Лорка Трајко Прокопиев Три поеми на Пол Верлен Франсис Пуланк

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат