Наслов:

ПОЛЕТ И СВЕЖИНА

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА МУЗИКА

Издадено на: 03.11.1988
Автор: Бојан Ортаков
Периодика: Нова Македонија
Број: 15009 | Страна: 10

Програма:
„Леле Јано“ од Гајдов, „Кумановка бр. 4 и 6“ од Прокопиев, Фолклорна кантата „Кумановки“ од Цанев и Златоустовата литургија од Бадев; Две минијатури од Евдокија Данајловска, Ноктурно и скерцо од Вања Николовски, Варијации за пијано од Мирослав Спасов и Варијации за пијано од Јана Андреевска
Учесници:
Хор на РТС; диригенти: Драган Шуплевски и Панче Јосифовски; солисти: Емилија Аврамовска, Благоја Николовски и Александар Цандовски; Студенти на ФДУ и ученици на МБУЦ - Слободанка Младенова - пијано; Блерим Груби - виолина; Весна Петрушевска - пијано; Кристина Ангеловска - пијано; Емилија Гогова - пијано

Клучни зборови:
1988 Александар Цандовски Бадев Благоја Николовски Блерим Груби Бојан Ортаков Вања Николовски Варијации за пијано Весна Петрушевска Гајдов Две минијатури Денови на македонска музика Драган Шуплевски Евдокија Данајловска Емилија Аврамовска Емилија Гогова Златоустовата литургија Јана Андреевска Кристина Ангеловска Кумановка бр. 4 и 6 Леле Јано Мирослав Спасов Ноктурно и скерцо Панче Јосифовски Прокопиев Слободанка Младенова Фолклорна кантата Кумановки Хор на РТС Цанев

Оригинален извадок: