Наслов:

ПИЈАНИСТИЧКИ ВИРТУОЗИТЕТ

КОН НАСТАПОТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА СО СОЛИСТКАТА НА ВИОЛИНА ЏЕНИ АБЕЛ И СОЛИСТИЧКИОТ КОНЦЕРТ НА КЕМАЛ ГЕКИЌ

Издадено на: 19.07.1988
Автор: Б.Ортаков
Периодика: Нова Македонија
Број: 14902 | Страна: 9

Програма:
Концерт за виолина и оркестар во e-moll оп. 64 од Феликс Менделсон и Симфонија бр. 5 во c-moll оп. 67 од Лудвиг ван Бетовен; Соната оп. 57 во f-moll „Апасионата“ од Лудвиг ван Бетовен, Балада во g-moll оп. 23 и Соната во h-moll оп. 58 од Фредерик Шопен и Мефисто валс од Франц Лист.
Учесници:
Македонска филхармонија; диригент: Хорија Андреевску, Романија; Џени Абел - виолина, Германија; Кемал Гекиќ - пијано

Клучни зборови:
1988 Балада во g-moll оп. 23 Бојан Ортаков Кемал Гекиќ Концерт за виолина и оркестар во e-moll оп. 64 Лудвиг ван Бетовен Македонска филхармонија Мефисто валс Охридско лето Симфонија бр. 5 во c-moll оп. 67 Соната во h-moll оп. 58 Соната оп. 57 во f-moll Апасионата Феликс Менделсон Франц Лист Фредерик Шопен Хорија Андреевску Џени Абел

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат