Наслов:

ТРЕНД ЗА ПРИЗЕМЈУВАЊЕ

ПО ГОДИНАШНАВА ТРИБИНА НА ЈУГОСЛОВЕНСКОТО МУЗИЧКО ТВОРЕШТВО ВО ОПАТИЈА

Издадено на: 18.11.1987
Автор: Костадин Костадиновски
Периодика: Нова Македонија
Број: 14665 | Страна: 8

Програма:
1. „Спациа“ од Берислав Шипуш, Симфонија бр. 13 од Бруно Бјелински, Симфонија бр. 1 од Алојз Ајдич, „Бел ангел“ од Воин Комадина, „Тонгенезис“ од Урош Ројко, Камерен концерт од Борис Папандопуло, „Девет сцени од Даниеловиот сон“ од Дубравко Детони, хорски опус „УБУ“ од Марко Ружѓак и „Концерто допио“ од Примож Рамовш. 2. „Пасчакона“ од Благој Цанев, „Егзодус“ од Ристо Аврамовски и дела од Руди и Стојков.
Учесници:
1. Загрепска филхармонија; Словенечка филхармонија; диригенти: Казуши Оно, Јапонија и Урош Лајовиц; 2. Камерен оркестар на РТС; диригент: Младен Јагушт; Женски хор при домот на младите „25 Мај“; солисти: Валери Стефановски - пијано и Јовица Каровски - пијано.

Клучни зборови:
1987 Алојз Ајдич Бел ангел Берислав Шипуш Благој Цанев Борис Папандопуло Бруно Бјелински Валери Стефановски Воин Комадина Девет сцени од Даниеловиот сон Дубравко Детони Егзодус Женски хор при домот на младите 25 Мај Загрепска филхармонија Јовица Каровски Казуши Оно Камерен концерт Камерен оркестар на РТС Концерто допио Костадин Костадиновски Марко Ружѓак Младен Јагушт Опатија Пасчакона Примож Рамовш Ристо Аврамовски Руди Симфонија бр. 1 Симфонија бр. 13 Словенечка филхармонија Спациа Стојков Тонгенезис Трибина на југословенското музичко творештво УБУ Урош Лајовиц Урош Ројко

Оригинален извадок: