Наслов:

АНГАЖИРАНА ПОЗИЦИЈА

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА МУЗИКА

Издадено на: 31.10.1987
Автор: Бојан Ортаков
Периодика: Нова Македонија
Број: 14647 | Страна: 7

Програма:
1. Суита од Сотир Голабовски, Сонатина од Стојан Стојков, Соната од Ристо Аврамовски, Експеримент 1, Тема кон репетициони и Суита „Снежана“ од Димитрије Бужаровски. 2. „Простор 4“ од Сотир Голабовски, Варијации од Михајло Николовски, Пет прелудиуми за камерен оркестар и синтисајзер од Димитрије Бужаровски, Ептамерон делта од Драгослав Ортаков и Психофонија бр. 1 од Ристо Аврамовски. 3. „Сетолка“, „Менада“ и „Гоце“ од Тодор Скаловски.
Учесници:
1. Ратка Димитрова - виолина; пијано придружба: Стела Слејанска; 2. Камерен оркестар за современа музика „Света Софија“; диригент: Тома Прошев; 3. Женски младински хор „Менада“, Тетово; диригент: Ивица Зориќ; солисти: Светлана Димовска и Илија Црвенов.

Клучни зборови:
1987 Бојан Ортаков Варијации Властимир Николовски Гоце Денови на македонска музика Димитрије Бужаровски Драгослав Ортаков Експеримент 1 Ептамерон делта Женски младински хор Менада Ивица Зориќ Илија Црвенов Камерен оркестар за современа музика Света Софија Менада Михајло Николовски Пет прелудиуми за камерен оркестар и синтисајзер Простор 4 Психофонија бр. 1 Ратка Димитрова Ристо Аврамовски Светлана Димовска Сетолка Соната Сонатина Сотир Голабовски Стела Слејанска Стојан Стојков Суита Суита Снежана Тема кон репетициони Тодор Скаловски Тома Прошев

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат