Наслов:

ПИЈАНИСТИЧКО СОЗРЕВАЊЕ


Издадено на: 11.08.1987
Автор: Б. Ортаков
Периодика: Нова Македонија
Број: 14566 | Страна: 9

Програма:
2. „Болеро“ оп. 19, Три полонези оп. постум, „Тарантело“ оп. 43, Варијации на германска тема оп. постум и Варијации на тема од Моцартовата опера „Дон Жуан“ оп. 2 од Фредерик Шопен и Соната во D-dur оп. постум од Франц Шуберт; 3. Арабеска оп. 18, Соната оп. 2 бр. 3 од Лудвиг ван Бетовен и др.; 4. Соната во c-moll К. 457 од Волфганг Амадеус Моцарт, Соната оп. 83 бр. 7 од Сергеј Прокофјев, Токата од Властимир Николовски, Четири музички моменти оп. 16 од Сергеј Рахмањинов и Слика од балетот „Жар-птица“ од Игор Стравински.
Учесници:
1. Хироко Мотомија - сопран; пијано придружба: Шоко Такеучи, Јапонија; 2. Николај Демиденко - пијано, СССР; 3. Учесници на семинарот на Икуко Ендо: Викица Костовска, Кристина Младеновска, Радмила Милосавлевиќ, Ѓорѓе Милојковиќ, Јукари Канаи и Сашо Стефановиќ; 4. Марија Стрезова - пијано
Забелешка:
Охридско лето пијанистички семинар; Хироко Митомија сопран

Клучни зборови:
1987 Арабеска оп. 18 Бојан Ортаков Болеро оп. 19 Варијации на германска тема оп. постум Варијации на тема од Моцартовата опера Дон Жуан оп. 2 Викица Костовска Властимир Николовски Волфганг Амадеус Моцарт Ѓорѓе Милојковиќ Игор Стравински Икуко Ендо Јукари Канаи Кристина Младеновска Лудвиг ван Бетовен Марија Стрезова Николај Демиденко Охридско лето Радмила Милосавлевиќ Сашо Стефановиќ Сергеј Прокофјев Сергеј Рахмањинов Слика од балетот Жар-птица Соната во c-moll К. 457 Соната во D-dur оп. постум Соната оп. 2 бр. 3 Соната оп. 83 бр. 7 Тарантело оп. 43 Токата Три полонези оп. постум Франц Шуберт Фредерик Шопен Хироко Мотомија Четири музички моменти оп. 16 Шоко Такеучи

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат