Наслов:

ВИСТИНСКИ КОНТАКТ СО ДЕЛАТА


Објавено на: 28.07.1987
Автор: Бојан Ортаков
Периодика: Нова Македонија
Број: 14552 | Страна: 9

Програма:
1. Соната бр. 7 во c-moll од Лудвиг ван Бетовен, Соната „Ѓаволски трилер“ од Џузепе Тартини, Соната во D-dur бр. 2 од Сергеј Прокофјев, Адаџо од балетот „Рајмонда“ од Александар Галзунов и Фантазија на тема од операта „Златното петле“ од Николај Римски-Корсаков; 2. Симфонија А4 од Томазо Албинони, Камерна симфонија оп. 110 од Дмитри Шостакович, Концерт за обоа и оркестар во C-dur од Јохан Штамиц, Концерт за виолина и оркестар од Јохан Себастијан Бах и „Егзодус“ од Ристо Аврамовски; 3. Дела од Марко Антонио Честки, Бенедето Марчело, Џовани Паизело, Алесандро Скарлати, дела од македонски композитори, соло песни од Петар Илич Чајковски и циклусот „Зимско патување“ од Франц Шуберт.
Учесници:
1. Андреј Корсаков - виолина, СССР; Јоланта Мирошникова - пијано, СССР; 2. Камерен оркестар на РТС; диригент: Младен Јагушт; солисти: Андреј Корсаков - виолина и Васил Атанасов - обоа; Женски младински хор „25 мај“ ; 3. Благоја Николовски - тенор; пијано придружба: Јагода Треневска-Наумова
Забелешка:
Охридско лето за концерти на Андреј Корсаков виолина и Јоланта Мирошникова пијано СССР; за камерен оркестар на РТС

Клучни зборови:
Дмитри Шостакович Соната Ѓаволски трилер Соната во D-dur бр. 2 Охридско лето Концерт за обоа и оркестар во C-dur Петар Илич Чајковски Адаџо од балетот Рајмонда соло песни Соната бр. 7 во c-moll Сергеј Прокофјев Александар Галзунов Николај Римски-Корсаков Егзодус Јохан Себастијан Бах Фантазија на тема од операта Златното петле Ристо Аврамовски 1987 Франц Шуберт Симфонија А4 Камерен оркестар на РТС Бојан Ортаков Младен Јагушт Јохан Штамиц македонски композитори Андреј Корсаков - виолина Благоја Николовски Марко Антонио Честки Алесандро Скарлати Јоланта Мирошникова Ѓузепе Тартини Џовани Паизело Томазо Албинони Андреј Корсаков Бенедето Марчело Зимско патување Камерна симфонија оп. 110 Васил Атанасов Концерт за виолина и оркестар Јагода Треневска-Наумова Лудвиг ван Бетовен Женски младински хор 25 мај

Оригинален извадок:

Притиснете на иконата
за поголем формат