Наслов:

ДВЕ ВЕЧЕРИ СО КАМЕРНИ АНСАМБЛИ


Издадено на: 19.08.1980
Автор: Милан Фирфов
Периодика: Нова Македонија
Број: 12059 | Страна: 9

Програма:
Серенада Буколика од Ковач, Интродукција тема и варијации за кларинет и камерен оркестар од Росини, Кончерто гросо бр. 11 од Вивалди и Мала ноќна музика КВ 525 од Моцарт. Дела од Ле Вакуенрас, Николај од Краков, Лео Хаслер, Јан од Лубин, Аркаделт, Монтеверди, Жанекен, Гастолди, Моцарт (Дивертименто во D-dur КВ 146), Вивалди (Концерт за 4 виолини и виолончело) и Бах (два дела од Концертите за две виолини и камерен оркестар).
Учесници:
Камерен оркестар на Војводинската филхармонија, Србија; диригент: М. Јаноски; Никола Срниќ - кларинет Капела Краковиенсис, Полска; диригент: Станислав Галонски; солисти: Кжистов Смиетана, Даниел Стабрава, Лукаж Турша, Миечислав Шлезер и Ждислав Лапињски.

Клучни зборови:
1980 Аркаделт Бах Вивалди Гастолди Даниел Стабрава Дивертименто во D-dur КВ 146 Жанекен Ждислав Лапињски Интродукција тема и варијации за кларинет и камерен оркестар Јан од Лубин Јаноски Камерен оркестар на Војводинската филхармонија Капела Краковиенсис Кжистов Смиетана Ковач Концерт за 4 виолини и виолончело Концертите за две виолини и камерен оркестар Кончерто гросо бр. 11 Ле Вакуенрас Лео Хаслер Лукаж Турша Мала ноќна музика КВ 525 Миечислав Шлезер Милан Фирфов Монтеверди Моцарт Никола Срниќ Николај од Краков Охридско лето Росини Серенада Буколика Станислав Галонски

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат