Наслов:

ДВА КОНЦЕРТА НА ВИСОКО НИВО


Издадено на: 22.07.1980
Автор: Јане Коџабашија
Периодика: Нова Македонија
Број: 12032 | Страна: 8

Програма:
Симфонија бр. 4 (1ви став) од Тома Прошев, арија од операта „Набуко“ од Џузепе Верди, Концерт за виолончело и оркестар од Камиј Сен-Санс, Увертира-фантазија „Ромео и Јулија“ и арија од операта „Евгениј Онегин“ од Петар Илич Чајковски. Дела од Барановиќ, Тајчевиќ, Лајовиц, Зографски, Петровиќ, Бабиќ, Мокрањац, Славенски, Бердовиќ и Скаловски.
Учесници:
Мешан хор и Симфониски оркестар при уметничкиот ансамбл на ЈНА, Србија; диригенти: Живоин Здравковиќ и Георги Минов; Рохан де Сарам - виолончело, Шри Ланка; Радмила Бакочевиќ - сопран, Србија

Клучни зборови:
1980 Арија Бабиќ Барановиќ Бердовиќ Георги Минов Евгениј Онегин Живоин Здравковиќ Зографски Јане Коџабашија Камиј Сен-Санс Концерт за виолончело и оркестар Лајовиц Мешан хор и Симфониски оркестар при Уметничкиот ансамбл на ЈНА Мокрањац Набуко Петар Илич Чајковски Петровиќ Радмила Бакочевиќ Рохан де Сарам Симфонија бр. 4 Скаловски Славенски Тајчевиќ Тома Прошев Увертира-фантазија Ромео и Јулија Џузепе Верди

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат