Наслов:

НЕКОЛКУ КВАЛИТЕТНИ ИЗВЕДБИ


Издадено на: 28.06.1980
Автор: Јане Коџабашија
Периодика: Нова Македонија
Број: 12008 | Страна: 7

Програма:
Серенада бр. 2 од Бохуслав Мартину, Жалбен концерт за виолина и гудачи од Карл Амадеус Хартман, Камерен концерт за флејта, англиски рог и гудачи од Артур Хонегер и Седум пиеси од Примош Рамовш. Дела од Жан Филип Рамо, Клод Дебиси и Морис Равел. Предигра „Оберон“ од Карл Марија фон Вебер, Концерт за пијано и оркестар од Едвард Григ и Симфонија бр. 8 во h-moll од Франц Шуберт.
Учесници:
Камерен ансамбл на РТС; диригент: Антон Нанут; Божидар Братоев - виолина; Киро Божиновски - флејта; Александар Сидовски - англиски рог. Милица Шперовиќ-Рибарски - пијано Македонска филхармонија; диригент: Перо Петровски; Јасминка Чакар - пијано

Клучни зборови:
1980 Александар Сидовски англиски рог и гудачи Антон Нанут Артур Хонегер Божидар Братоев Бохуслав Мартину Едвард Григ Жалбен концерт за виолина и гудачи Жан Филип Рамо Јане Коџабашија Јасминка Чакар Камерен ансамбл на РТС Камерен концерт за флејта Карл Амадеус Хартман Карл Марија фон Вебер Киро Божиновски Клод Дебиси Концерт за пијано и оркестар Македонска филхармонија Милица Шперовиќ-Рибарски Морис Равел Перо Петровски Предигра Оберон Примош Рамовш Седум пиеси Серенада бр. 2 Симфонија бр. 8 во h-moll Франц Шуберт

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат