Наслов:

ТРИ РАЗЛИЧНИ МУЗИЧКИ ВЕЧЕРИ


Издадено на: 12.03.1980
Автор: Милан Фирфов
Периодика: Нова Македонија
Број: 11901 | Страна: 10

Програма:
Предигра кон операта „Грабнување од Сарајот“ од Волфганг Амадеус Моцарт, Симфонија во G-dur оп. 100 од Јозеф Хајдн и Концерт за пијано и оркестар во d-moll бр. 1 од Јоханес Брамс. Хроматика од Јаржевски, Кончерто гросо за гудачи, гитара, флејта и чембало од Пололањик, Концертантна музика за гитара и гудачи оп. 38 од Тома Прошев и Мала симфонија за гудачи од Кариотакис. Дела од Нарвез, Мудара, Вајс, Мартен, Де Фаља, Лобе и Пижол.
Учесници:
Македонска филхармонија; диригент: Перо Петровски; Павица Гвоздиќ - пијано, Хрватска Камерен ансамбл на РТС; диригент: Олдржих Пипек; Имакулада Балселс - гитара, Шпанија; Татјана Шопова - чембало; Киро Божиновски - флејта Имакулада Балселс - гитара, Шпанија

Клучни зборови:
1980 Имакулада Балселс Камерен ансамбл на РТС Киро Божиновски Македонска филхармонија Милан Фирфов Олдржих Пипек Павица Гвоздиќ Перо Петровски Татјана Шопова

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат