Наслов:

ДОСЛЕДНО И ВДАХНОВЕНО


Издадено на: 12.01.1980
Автор: Милан Фирфов
Периодика: Нова Македонија
Број: 11841 | Страна: 7

Програма:
Концертна етида и „Шумски извор“ од Турније, Сарабанда од Рота, Капричо од Паганини, Магистрети и варијации на тема на Паганини од Мчеделов, Прелудиум, Ариета и Токата од Родиќ, „Градините под дождот“ од Дебиси и Импромпти од Форе. Каприс од Мортари, Свита од Сотир Голабовски, Соната оп. 12 бр. 10 од Бетовен, Соната бр. 2 оп. 24 од Прокофјев и Скерцо-Тарантела од Вјењавски. Предигра кон операта „Крадливата страчка“ од Џоакино Росини, Концерт за хорна и оркестар во B-dur од Волфганг Амадеус Моцарт и Симфонија во D-dur од Јоханес Брамс.
Учесници:
Татјана Шопова - харфа Благоја Димчевски - виолина; Ивета Димчевска - пијано Македонска филхармонија; диригент: Перо Петровски; Михајло Докузов - хорна

Клучни зборови:
1980 Ариета и Токата Бетовен Благоја Димчевски Вјењавски Волфганг Амадеус Моцарт Градините под дождот Дебиси Ивета Димчевска Импромпти Јоханес Брамс Каприс Капричо Концерт за хорна и оркестар во B-dur Концертна етида Крадливата страчка Магистрети и варијации на тема на Паганини Македонска филхармонија Милан Фирфов Михајло Докузов Мортари Мчеделов Паганини Перо Петровски Прелудиум Прокофјев Родиќ Рота Сарабанда Свита Симфонија во D-dur Скерцо тарантела Соната бр. 2 оп. 24 Соната оп. 12 бр. 10 Сотир Голабовски Татјана Шопова Турније Форе Џоакино Росини Шумски извор

Оригинален извадок: