Наслов:

ПРАЗНИЦИ НА МУЗИЧКАТА КУЛТУРА


Издадено на: 24.06.1979
Автор: Јане Коџабашија
Периодика: Нова Македонија
Број: 11644 | Страна: 11

Програма:
Симфониета во Де од Винченц Ѓини, Симфонија бр. 1 од Милијана Јовиќ и Симфониета од Томе Манчев. Концерт за контрабас и гудачи во a-moll (1-ви став) од Вивалди, Концерт за пијано и оркестар во D-dur (1-ви став) од Хајдн, Шпанска симфонија за виолина и оркестар (1-ви став) од Лало, арија на Сантуца од операта „Кавалерија рустикана“ од Маскањи, Концерт за пијано и оркестар во A-dur КВ 488 (1-ви став) од Моцарт и Концерт за виолина и оркестар во e-moll (1-ви став) од Менделсон.
Учесници:
Македонска филхармонија; диригент: Перо Петровски Македонска филхармонија; диригент: Фимчо Муратовски; ученици од МБУЦ: Благоја Маротов - контрабас, Сања Шојлева - пијано, Томислав Димов - виолина, Билјана Јовановска - сопран, Миленко Танасиевиќ - пијано, Јасенка Томиќ - виолина

Клучни зборови:
1979 Билјана Јовановска Благоја Маротов Вивалди Винченц Ѓини Јане Коџабашија Јасенка Томиќ Кавалерија Рустикана Концерт за виолина и оркестар во e-moll Концерт за контрабас и гудачи во a-moll Концерт за пијано и оркестар во A-dur КВ 488 Концерт за пијано и оркестар во D-dur Лало Македонска филхармонија Маскањи Менделсон Миленко Танасиевиќ Милијана Јовиќ Моцарт Перо Петровски Сања Шојлева Симфониета Симфониета во Де Симфонија бр. 1 Томе Манчев Томислав Димов Фимчо Муратовски Хајдн Шпанска симфонија за виолина и оркестар

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат