Наслов:

РАЗНОВИДНО И УСПЕШНО


Издадено на: 11.04.1976
Автор: Димитрије Бужаровски
Периодика: Нова Македонија
Број: 10495 | Страна: 12

Програма:
Предигра кон операта „Руслан и Људмила“ од Глинка, Меланхолична серенада од Чајковски, извадок од Суитата „Лабин и Дојрана“ од Прокопиев, арија на Ацучена од операта „Трубадур“ од Верди, арија на Далила од операта „Самсон и Далила“ од Сен-Санс и Симфониска поема „В'лтава“ од Сметана. „Траурна музика“ од Лутославски, Концерт за тромбон и гудачи од Бранѓолица и „Перуника“ од Прошев. Три балади оп. 10, Две рапсодии оп. 79 и Соната бр. 5 од Брамс.
Учесници:
Македонска филхармонија; диригент: Фимчо Муратовски; Ратка Димитрова - виолина; Анастазија Низамова-Мухиќ - сопран Камерен ансамбл на РТС; диригент: Олдржих Пипек; Кирил Рибарски - тромбон; вокални солисти: Гордана Јевтовиќ и Благоја Николовски; рецитатор: Снежана Стамеска Стела Слејанска - пијано

Клучни зборови:
1976 Анастазија Низамова-Мухиќ Благоја Николовски Брамс Бранѓолица Верди Влтава Глинка Гордана Јевтовиќ Две рапсодии оп. 79 Димитрије Бужаровски Камерен ансамбл на РТС Кирил Рибарски Концерт за тромбон и гудачи Лутославски Македонска филхармонија Меланхолична серенада Олдржих Пипек Перуника Предигра кон операта Руслан и Људмила Прокопиев Прошев Ратка Димитрова Самсон и Далила Сен-Санс Сметана Снежана Стамеска Соната бр. 5 Стела Слејанска Суита Лабин и Дојрана Траурна музика Три балади оп. 10 Трубадур Фимчо Муратовски Чајковски

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат