Наслов:

ГЛАВНО УСПЕШНИ ОСТВАРУВАЊА


Издадено на: 23.11.1975
Автор: Димитрије Бужаровски
Периодика: Нова Македонија
Број: 10359 | Страна: 12

Програма:
Предигра кон операта „Прециоза“ од Карл Марија фон Вебер, Концерт за хорна и оркестар од Камиј Сен-Санс, „Ноќта на голото брдо“ од Модест Мусоргски и Симфониско коло од Јаков Готовац. „Врана“ и „Маргарита при родан“ од Франц Шуберт, „Ѕвона“ и „Речитатив и арија на Ли“ од Клод Дебиси, „Шашава песна“, „Летна серенада“ и „Врана и орел“ од Богдан Бабиќ и соло песни од Сергеј Рахмањинов. Симфониска поема „Танчерка“, финална сцена од операта „Цар Самуил“ и Симфонија бр. 4 од Кирил Македонски.
Учесници:
Македонска филхармонија; диригент: Киро Спировски; Михајло Докузов - хорна Радмила Смиљаниќ - сопран; Александра Коларевиќ - пијано Македонска филхармонија; диригент: Фимчо Муратовски; Георги Божиков - бас; Хорот на операта на МНТ

Клучни зборови:
1975 Александра Коларевиќ Богдан Бабиќ Врана Врана и орел Георги Божиков Димитрије Бужаровски Ѕвона Јаков Готовац Камиј Сен-Санс Карл Марија фон Вебер Кирил Македонски Киро Спировски Клод Дебиси Концерт за хорна и оркестар Летна серенада Македонска филхармонија Маргарита при родан Михајло Докузов Модест Мусоргски Ноќта на голото брдо Предигра кон операта Прециоза Радмила Смиљаниќ Речитатив и арија на Ли Сергеј Рахмањинов Симфонија бр. 4 Симфониска поема Танчерка Симфониско коло Фимчо Муратовски Франц Шуберт Хорот на операта на МНТ Цар Самуил Шашава песна

Оригинален извадок: