Наслов:

„БАЛЕТСКИ КОНЦЕРТ“ ВО МАКЕДОНСКИОТ НАРОДЕН ТЕАТАР


Издадено на: 19.06.1968
Автор: Љубомир Бранѓолица
Периодика: Вечер
Број: 1518 | Страна: 2

Програма:
Фрагменти од „Оревокршачка“ и „Лебедово езеро“ од Петар Илич Чајковски и фрагменти од други балети
Учесници:
солисти: Јагода Сланева, Борис Караев, Смилка Георгиева, Олга Митревска, Екрем Хусеин, Елпида Паковска, Александар Стојановиќ, Ѓурѓица Петровска, Марин Црвенов, Вера Бранѓолица, Елица Поповска, Тони Шулевски, Олга Милосављева; Фимчо Муратовски - диригент
Забелешка:
во Прилог: Музичка разгледница, бр.14

Клучни зборови:
1968 Александар Стојановиќ Арам Хачатурјан Асафјев Борис Караев Валцерот на снегулките Вера Бранѓолица Гајане Ѓурѓица Петровска Екрем Хусеин Елица Поповска Елпида Паковска Заспаната убавица Јагода Сланева Лебедово езеро Љубомир Бранѓолица Марин Црвенов Олга Милосављева Олга Митревска Оревокршачка Петар Илич Чајковски Пламен на Париз Сина птица Слепа девојка Смилка Георгиева Танцот на курдите Тони Шулевски Фимчо Муратовски

Оригинален извадок: