Наслов:

ВИСОКО РЕПРОДУКТИВНО НИВО


Издадено на: 04.06.1967
Автор: Сотир Голабовски
Периодика: Нова Македонија
Број: 7410 | Страна: 10

Програма:
Симфонија во F-dur од Волфганг Амадеус Моцарт, Музика за гудачи, удиралки и челеста од Бела Барток, Литургиска симфонија од Артур Онегер Предигра кон операта „Руслан и Људмила“ од Михаил Глинка, Симфонија бр. 6 од Сергеј Прокофјев, Симфонија бр. 5 од Дмитри Шостакович Предигра кон операта „Оберон“ од Карл Марија фон Вебер, Клавирски концерт од Едвард Григ, Симфонија бр. 4 од Густав Малер „Уметност на фугата“ од Јохан Себастијан Бах
Учесници:
Ленинградска филхармонија, СССР; Евгениј Мравскиј - диригент, СССР Чешка Филхармонија, Чешка; Паул Клецки - диригент; солисти: Јан Паненка, Хелен Патермушева Камерен оркестар „Арс редива“
Забелешка:
Три концерти од манифестацијата „Прашка пролет“

Клучни зборови:
1967 Артур Онегер Бела Барток Волфганг Амадеус Моцарт Густав Малер Дмитри Шостакович Евгениј Мравскиј Едвард Григ Јан Паненка Јохан Себастијан Бах камерен оркестар Арс редива Карл Марија фон Вебер Клавирски концерт Ленинградска филхармонија Литургиска симфонија Михаил Глинка Музика за гудачи Оберон Паул Клецки Прашка пролет Руслан и Људмила Сергеј Прокофјев Симфонија бр. 4 Симфонија бр. 5 Симфонија бр. 6 Симфонија во F-dur Сотир Голабовски удиралки и челеста Уметност на фугата Хелен Патермушева Чешка Филхармонија

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат