Наслов:

НАСТАП НА СТУДЕНТИ И УЧЕНИЦИ CO ФИЛХАРМОНИЈАТА


Објавено на: 26.06.1961
Автор: Драгослав Ортаков
Периодика: Македонско радио - Радио Скопје

Програма:
Увертирата кон „Волшебниот стрелец" од Вебер, Концерт за хорна и оркестар во D-dur и Концерт за пијано и оркестар во A-dur од Моцарт, Концерт за виолина и оркестар од Менделсон и „Фантазија корале" од Зографски; Увертира „Ифигенија во Аулида" од Глук, Симфониската поема „Финска" и Концерт за виолина и оркестар во d-moll од Сибелиус, Концерт за кларинет и оркестар во Es-dur од Вебер и Концерт за хорна и оркестар во Es-dur од Моцарт.
Учесници:
Македонска филхармонија; диригент: Ванчо Чавдарски; солисти: Ристо Свирков - хорна, Љупка Хаџигеоргиева - пијано, Костадин Кирков - виолина, Ратка Димитрова - виолина, Драгољуб Јаневски - кларинет, Михајло Докузов - хорна; Ладислав Палфи - пијано придружба

Клучни зборови:
Моцарт Концерт за пијано и оркестар во A-dur Ратка Димитрова Концерт за хорна и оркестар во D-dur Глук Концерт за кларинет и оркестар во Es-dur Ванчо Чавдарски Драгослав Ортаков Концерт за виолина и оркестар во d-moll Вебер Сибелиус Радио Скопје Зографски Концерт за хорна и оркестар во Es-dur Ладислав Палфи Менделсон Драгољуб Јаневски Костадин Кирков Ристо Свирков Увертирата кон Волшебниот стрелец Михајло Докузов Концерт за виолина и оркестар Увертира Ифигенија во Аулида Љупка Хаџигеоргиева Фантазија корале Симфониската поема Финска Македонска филхармонија 1961

Оригинален извадок:

Притиснете на иконата
за поголем формат