Наслов:

ЈУБИЛЕЕН КОНЦЕРТ НА ХОРОТ ПРИ СКОПСКАТА ОПЕРА


Издадено на: 04.03.1957
Автор: Бранко Каракаш
Периодика: Нова Македонија
Број: 3895 | Страна: 6

Програма:
„Еро од оној свет“ од Јаков Готовац, „Руковет“ од Стеван Мокрањац, „Есен“ од Стеван Христиќ„Леле Јано“ од Стефан Гајдов, Два става од „Свита“ за женски хор од Властимир Николовски, Три песни за машки хор од Трајко Прокопиев, „Борјано, Борјанке“ од Живко Фирфов, „Македонско оро“ од Тодор Скаловски, „Овде је младост Југославије“ од Петре Богданов-Кочко, Фрагмент од операта „Кавалерија рустикана“ од Пјетро Маскањи и композиции од Руџеро Леонкавало, Кристоф Вилибалд Глук, Волфганг Амадеус Моцарт, Беджих Сметана и Јаков Готовац
Учесници:
Хорот и оркестарот на Скопската опера; Љубомир Бранѓолица - пијано; Трајко Прокопиев–диригент; Ино Перишиќ–диригент

Клучни зборови:
1957 Беджих Сметана Борјанке Борјано Бранко Каракаш Властимир Николовски Волфганг Амадеус Моцарт Два става Еро од оној свет Есен Живко Фирфов Здружение на оперските хорски уметници Ино Перишиќ Јаков Готовац Кристоф Вилибалд Глук Леле Јано Љубомир Бранѓолица Македонско оро Народен театар Овде је младост Југославије Петре Богданов Кочко Пјетро Маскањи Раковет Руџеро Леонкавало Свита Скопска опера Стеван Мокрањац Стеван Христич Стефан Гајдов Тодор Скаловски Трајко Прокопиев Три песни Фрагмент од операта Кавалерија Рустикана

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат