Наслов:

КОНЦЕРТ НА СКОПСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА


Издадено на: 20.05.1956
Автор: Бранко Каракаш
Периодика: Нова Македонија
Број: 3581 | Страна: 5

Програма:
Концерт за пијано и оркестар од Џорџ Гершвин, „Класична симфонија“ од Сергеј Прокофјев, „Лицитарско срце“ од Крешимир Барановиќ, „Ноќ над голиот рид“ од Модест Мусоргски
Учесници:
Андрија Прегер - пијано, Србија; Даворин Жупаниќ - диригент (Хрватска)

Клучни зборови:
1956 Андрија Прегер Бранко Каракаш Даворин Жупаниќ Дом на ЈНА Класична симфонија Концерт за пијано и оркестар Крешимир Барановиќ Лицитарско срце Модест Мусоргски Ноќ над голиот рид Радио Скопје Сергеј Прокофјев Скопска филхармонија Џорџ Гершвин

Оригинален извадок: