Наслов:

ДВА УСПЕШНИ КОНЦЕРТИ


Издадено на: 20.04.1956
Автор: Бранко Каракаш
Периодика: Нова Македонија
Број: 3552 | Страна: 4

Програма:
„Мили очи“ и „Виолетки“ од Доменико Скарлати, Речитатив од ораториумот „Раѓање на светот“ од Јозеф Хајдн, „Воденичар и поток“ и „Неспокојна љубов“ од Франц Шуберт, „Месечина“ и „Орев“ од Роберт Шуман, „Јоргован“ од Сергеј Рахманинов, „Песна на славејот“ и „Јас те сакам“ од Едвард Григ, „Ластавица“ од Де Аква, „Ткалец“ од Антон Лајовиц, „Претчувство“ од Петре Богданов-Кочко, „Приспивна песна“ од Тодор Скаловски Симфонија во Це дур „Јупитер“ од Волфганг Амадеус Моцарт, Увертира „Хебриди“ од Феликс Менделсон, Симфониска поема „Бела Краина“ од Марјан Козина
Учесници:
Зина Креља - сопран, Р. Македонија.; Ладислав Палфи - пијано, Р. Македонија, Скопска филхармонија, Р. Македонија; Саво Челебиќ - диригент, Србија

Клучни зборови:
1956 Антон Лајовиц Бела Краина Бранко Каракаш Виолетки Воденичар и поток Волфганг Амадеус Моцарт Де Аква Доменико Скарлати Едвард Григ Зина Креља Јас те сакам Јозеф Хајдн Јоргован Јупитер Ладислав Палфи Ластавица Марјан Козина Месечина Мили очи Неспокојна љубов Орев Песна на славејот Петре Богданов Кочко Претчувство Приспивна песна Раѓање на светот Речитатив Роберт Шуман Саво Челебиќ Сергеј Рахманинов Симфонија во Це дур Симфониска поема Скопска филхармонија Ткалец Тодор Скаловски Увертира Феликс Менделсон Франц Шуберт Хебриди

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат