Наслов:

КОНЦЕРТИТЕ НА ЈЕЛКА СТАНИЌ- КРЕК И НА ХОРОТ НА РАДИО- ЗАГРЕБ


Издадено на: 29.10.1950
Автор: Васил Ќортошев
Периодика: Нова Македонија
Број: 1809 | Страна: 2

Програма:
Камерна соната од Жан Леклер, Чакона од Јохан Себастијан Бах, Соната од Урош Крек, Соната во Де мол оп. 108 од Јоханес Брамс „Ек“ од Орландо ди Ласо, „Таа мала птица“ од Клаудио Монтеверди, „Вечер“ и „Утро“ од Ватрослав Лисински, „Татко мој“ од Иван Матечиќ-Рочгов, „Варијации на народна тема“ од Славко Златиќ, „Кумановка бр. 3“ од Трајко Прокопиев, XV-та руковет од Стеван Мокрањац, „Кога игра оро“ од Борис Папандопуло
Учесници:
Јелка Станиќ Крек–виолина, Р. Словенија; Антон Трост–пијано, Р. Словенија Хор на Радио Загреб, Р. Хрватска; Славко Златиќ–диригент, Р. Хрватска; Нада Сердоц–сопран, Р. Хрватска; Савка Ауди–сопран; Штефанија Шчуканац–алт; Никола Штеле–тенор

Клучни зборови:
1950 XV-та руковет Антон Трост Борис Папандопуло Варијации на народна тема Васил Ќортошев Ватрослав Лисински Вечер Ек Жан Леклер Иван Матечиќ Рочгов Јелка Станиќ Крек Јохан Себастијан Бах Јоханес Брамс камерна соната Клаудио Монтеверди Кога игра оро Кумановка бр. 3 Нада Сердоц Никола Штеле оп. 108 Орландо ди Ласо Радио Загреб Савка Ауди Славко Златиќ Стеван Мокрањац Таа мала птица Татко мој Трајко Прокопиев Урош Крек Утро хор чакона де мол Штефанија Шчуканац

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат