Наслов:

ПО ПОВОД КОНЦЕРТОТ НА ПИЈАНИСТОТ ВЛАДИСЛАВ ПАЛФИ


Издадено на: 08.09.1950
Автор: Васил Ќортошев
Периодика: Нова Македонија
Број: 1766 | Страна: 4

Програма:
Прелудиум во Це мол и Фуга во Де дур од Јохан Себастијан Бах, Соната во Це мол оп. 13 „Патетична“ од Лудвиг ван Бетовен, Балада во Ас дур, Ноктурно „При месечината“ и „Револуционерната етида“ во Це мол оп. 10 од Фредерик Шопен, „Дивиот огин“ од Франц Лист, „Месечина“ од Клод Дебиси, „Водоскоци“ од Морис Равел, Пасторал, Прелудиум и Симфониска поема „Година 1945 - логор на смртта“
Учесници:
Ладислав Палфи

Клучни зборови:
1950 Ас дур Балада Васил Ќортошев Водоскоци Година 1945 - логор на смртта Де дур Дивиот огин Јохан Себастијан Бах Клод Дебиси Ладислав Палфи Лудвиг ван Бетовен Месечина Морис Равел Ноктурно оп. 10 оп. 13 Пасторал Патетична Прелудиум При месечината Револуционерната етида Симфониска поема Соната Франц Лист Фредерик Шопен фуга Це мол Шуман

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат