Наслов:

КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА СЛАВЈАНСКА МУЗИКА


Издадено на: 27.01.1946
Автор: Васил Ќортошев
Периодика: Нова Македонија
Број: 328 | Страна: 5

Програма:
„Пикова дама“ од Петар Илич Чајковски, Менует од Игнаси Јан Падаревски, „Дружба на народите“ од Реинхолд Глиер, „Украинска свита“ од Федерико Морено Торомба, „Никола Зрински“ од Иван Зајц и композиција од Антонин Дворжак.
Учесници:
Оркестар на Домот на армијата, Р. Македонија; Исо Дракула–диригент

Клучни зборови:
1946 Антонин Дворжак Васил Ќортошев дом на армија Дружба на народите Иван Зајц Игнаси Јан Падаревски Исо Дракула Менует Никола Зрински оркестар Петар Илич Чајковски Пикова дама Реинхолд Глиер славјанска музика Украинска свита Федерико Морено Торомба

Оригинален извадок: