Автор: Јулијана Жабева Папазова Категорија: критика
МУЗИЧКИ ГОВОР НА МАКЕДОНСКОТО МИНАТО
ОТВОРЕНИ ДЕНОВИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА МУЗИКА ВО МОБ

Периодика: Дневник Датум: 27.03.2008

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
АНА ДУРЛОВСКИ ГИ ЗАСЕНИ СИТЕ НА ОПЕРСКАТА ПРЕТСТАВА НА РИГОЛЕТО
ОХРИДСКО ЛЕТО 2007

Периодика: Нова Македонија Датум: 26.07.2007

Автор: Трена Јорданоска Категорија: критика
АНСАМБЛОТ ПОД НИВОТО НА ЗАДАЧАТА
„Кавалерија рустикана“ од Пјетро Маскањи

Периодика: Дневник Датум: 01.06.2007

Автор: Радмила Пешева Категорија: критика
ОПЕРСКИ КЛАСИЦИ ВО БЛЕДА ИЗВЕДБА
Кон изведбата на „Кавалерија Рустикана“ и „Мадам Батерфлај“

Периодика: Утрински весник Датум: 12.12.2006

Автор: Драган Серафимовски Категорија: критика
КОНЦЕРТ ВРЕДЕН ЗА СЛУШАЊЕ
ОПЕРСКИ ГАЛА-КОНЦЕРТ ПО ПОВОД ВАСИЛИЦА ВО МОБ

Периодика: Дневник Датум: 18.01.2006

Автор: Драган Серафимовски Категорија: критика
СТАРАТА ДАМА ДОСТОИНСТВЕНО ДОЈДЕ И КАЈ НАС
премиера на „старата дама“ од готфрид фон ајнем во МОБ

Периодика: Дневник Датум: 13.12.2004

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
ПРОСЕЧНА „ПОСЕТА НА СТАРАТА ДАМА“
За истоименото дело на Австриецот Готфрид фон Ајнем, проект на Македонската опера

Периодика: Вест Датум: 07.12.2004

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
ОПЕРАТА ЈУНАЧКИ СЕ БОРЕШЕ СО КОМПЛЕКСНАТА ПАРТИТУРА
ПРАИЗВЕДБА НА „ПОСЕТА НА СТАРАТА ДАМА“ ОД АЈНЕМ

Периодика: Време Датум: 02.12.2004

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
СУГЕСТИВНАТА МОЌ НА ОПЕРСКИОТ ВОКАЛИТЕТ
МОВ 2004,

Периодика: Нова Македонија Датум: 01.06.2004

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
СЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОДМЕТНЕ
За Гала оперскиот концерт за Василица на Операта на МНТ

Периодика: Вест Датум: 14.01.2004

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
МЛАДИТЕ УМЕТНИЦИ НАПРАВИЈА ВИСТИНСКИ ГАЛА-КОНЦЕРТ
„СКОПСКО ЛЕТО,, -КОНЦЕРТ СО СОЛИСТИ НА ОПЕРАТА НА МНТ

Периодика: Дневник Датум: 27.06.2003

Автор: Тина Иванова Категорија: критика
ВПЕЧАТЛИВА СИМБИОЗА НА МУЗИКА И ДРАМА
Освежување на македонскиот оперски репертоар СО "КАРМЕН"

Периодика: Утрински весник Датум: 27.12.2002

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
ПРЕДВРЕМЕ ПОСТАВЕНА ОПЕРСКА ПРЕТСТАВА
ОПЕРА „КАРМЕН" -ЖОРЖ БИЗЕ -МНТ

Периодика: Дневник Датум: 26.12.2002

Автор: Роза Нолчева Категорија: критика
БЕЗ ПЕЈАЧКИ БЛЕСОК
Кон операта „Кармен“ од Жорж Бизе, режија Кузман Попов од Бугарија, диригент Саша Николовски - Ѓумар, проект на МНТ

Периодика: Вест Датум: 25.12.2002