Автор: Д. Јаневски Категорија: критика
ВЕЧЕР НА КОНЕСКИ
музичко-поетско потсетување на големиот поет - настап на квинтетот „куеста“ од шпанија

Периодика: Нова Македонија Датум: 14.10.1997

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
РАЗЛИЧНИ КВАЛИТАТИВНИ ВРЕДНОСТИ
кон спектаклот „ѕвездениот миг на балетот“

Периодика: Нова Македонија Датум: 19.03.1997

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
СПЕКТАКУЛАРНО И РАЗИГРАНО
кон свеченото отворање на „охридско лето“ и претставата „корсар“

Периодика: Нова Македонија Датум: 17.07.1996

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
СПЕКТАКУЛАРНО БАЛЕТСКО ДЕЛО
кон премиерната изведба на балетската претстава „корсар“

Периодика: Нова Македонија Датум: 19.06.1996

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
УБАВА РАЗВОЈНА ЛИНИЈА
балет

Периодика: Нова Македонија Датум: 02.03.1994

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
СЦЕНИ ОД ЖИВОТОТ
КОН ПРАИЗВЕДБАТА НА БАЛЕТСКОТО ДЕЛО ПИНК ФЛОЈД НА СЦЕНАТА НА МНТ ВО КОРЕОГРАФИЈА И РЕЖИЈА НА ДРАГУТИН БОЛДИН

Периодика: Нова Македонија Датум: 15.01.1992

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
ХОМОГЕН БАЛЕТСКИ АНСАМБЛ
кон изведбата на „кармина бурана“ од карл орф и „комбатименто“ на монтеверди во кореографија и режија на драгутин болдин, извдедена на сцената на мнт

Периодика: Нова Македонија Датум: 30.10.1991

Автор: Стојче Тошевски Категорија: критика
УСПЕШНО НА СТАРТОТ
КОН ИЗВЕДБАТА НА КАРМИНА БУРАНА НА СЦЕНАТА НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОДЕН ТЕАТАР

Периодика: Нова Македонија Датум: 18.10.1991

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
БОГАТА ИМАГИНАЦИЈА
КОН НАЈНОВАТА ПРЕМИЕРА НА БАЛЕТОТ ПРИ МНТ-РАСПУЧИН ИЛИ АГОНИЈА

Периодика: Нова Македонија Датум: 13.10.1990

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
КУЛТИВИРАНИТЕ ЧЕКОРИ ЗА ЗИГФРИД

Периодика: Нова Македонија Датум: 07.04.1990

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
УВЕРЛИВО И СИГУРНО
КОН ОПЕРАТА РАЗДЕЛБА ОД ТРАЈКО ПРОКОПИЕВ

Периодика: Нова Македонија Датум: 14.05.1988

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
НЕВООБИЧАЕНА ПРЕТСТАВА
ЗА ОБНОВЕНАТА РАЗДЕЛБА НА ТРАЈКО ПРОКОПЕВ ВО ИЗВЕДБА НА ОПЕРАТА ПРИ МНТ

Периодика: Вечер Датум: 11.05.1988

Автор: Љубомир Бранѓолица Категорија: критика
НОВО ВИДУВАЊЕ НА РОМЕО И ЈУЛИЈА

Периодика: Вечер Датум: 06.05.1987

Автор: Татјана Петковска Категорија: критика
ПРИЈАТНО ОСВЕЖУВАЊЕ
ПО ПРЕМИЕРНАТА ИЗВЕДБА НА ДВАТА БАЛЕТА ИЛО ТЕМПОРА ОД С. ПРОКОФЈЕВ И АД АБСУРДУМ ОД О. МЕСИЕН

Периодика: Нова Македонија Датум: 21.03.1987