Автор: Мирјана Павловска-Шулајковска Категорија: критика
ВПЕЧАТЛИВА ИЗВЕДБА НА ГЕРМАНСКИОТ КВАРТЕТ
Кон концертот на ансамблот ARTWORK од Германиiа, одржан на манифестациiата Денови на Македонска Музика

Периодика: Вечер Датум: 04.04.2008

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
КОНЦЕРТИ ОД ЗЕМЈАТА НА КИРИЛ И МЕТОДИЈ
МАКЕДОНСКА МУЗИКА ВО НИЖНИЈ НОВГОРОД

Периодика: Време Датум: 08.03.2005

Автор: Викторија Коларовска Гмирја Категорија: критика
КУЛМИНАТИВНО ФИНАЛЕ
кон концертот на Балканската филхармонија на „Есенските музички свечености“

Периодика: Нова Македонија Датум: 05.12.2001

Автор: Викторија Коларовска-Гмирја Категорија: критика
ВИСТИНАТА ЗА МАКЕДОНИЈА
Кон концертите на ансамблот „руски басови“ и хорот „Свети Климент Охридски“ - охридско лето 2001

Периодика: Нова Македонија Датум: 28.08.2001

Автор: Викторија Коларовска-Гмирја Категорија: критика
НАВРАЌАЊЕ КОН ДЕЛАТА НА ВЛАСТИМИР НИКОЛОВСКИ
Охридско лето 2001

Периодика: Нова Македонија Датум: 18.08.2001

Автор: Викторија Коларовска-Гмирја Категорија: критика
ТРИУМФ НА ГУДАЧКИОТ ОРКЕСТАР И НА РУСКИОТ ПАГАНИНИ
Титулата рускиот Паганини за некого може да претставува товар, но не и за сјајниот виолинист Максим Федотов

Периодика: Нова Македонија Датум: 15.08.2001

Автор: Викторија Коларовска-Гмирја Категорија: критика
БЕСПРЕКОРНИ ОПЕРСКИ И ПИЈАНИСТИЧКИ ИЗВЕДБИ
Кон настапите на Борис Трајанов, Весна Гиновска Илкова, Симон Трпчески–Охридско лето 2001

Периодика: Нова Македонија Датум: 13.08.2001

Автор: Викторија Коларовска-Гмирја Категорија: критика
КОНЦЕРТ СО НАСОЛЗЕНИ ОЧИ
Охридско лето 2001

Периодика: Нова Македонија Датум: 10.08.2001

Автор: Викторија Коларовска-Гмирја Категорија: критика
ПОБЕДНИЦИТЕ НА МЕЃУНАРОДНИ НАТПРЕВАРИ ПО ПИЈАНО-ГОСТИ НА ОХРИДСКО ЛЕТО 2001
коннастапите на ПЕТР ЛАУЛ и ВАЛЕНТИНА ИГОШИНА од Русија

Периодика: Нова Македонија Датум: 09.08.2001

Автор: Викторија Коларовска-Гмирја Категорија: критика
MUSICA NOVA ИЛИ МУЗИЧКА СЕГАШНОСТ
(кон настапот на ансамблот за нова музика „Рикоше“ (Украина) на ОХРИДСКО ЛЕТО 2001)

Периодика: Нова Македонија Датум: 25.07.2001

Автор: Викторија Коларовска-Гмирја Категорија: критика
ВПЕЧАТЛИВ ПОЧЕТОК
Кон гостувањето на солисти и ансамбли од Литванија, САД, Австрија

Периодика: Нова Македонија Датум: 18.07.2001

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
ВЉУБЕНИК ВО СОВРЕМЕНИОТ МУЗИЧКИ ИЗРАЗ
кон рециталот на ганка самоилова цветановска, „охридско лето 99“

Периодика: Нова Македонија Датум: 04.08.1999

Автор: Викторија Коларовска-Гмирја Категорија: критика
ВИРТУОЗНО ФИНАЛЕ
кон концертот на елена мисиркова лоза во домот на арм во скопје

Периодика: Нова Македонија Датум: 04.06.1996

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
МЛАДИТЕ ДОАЃААТ И ТИВКО И БУЧНО!
за солистичките рецитали на марина чадо и никола коџабашија

Периодика: Вечер Датум: 27.01.1995