Автор: Бојан Ортаков Категорија: Осврт
ВАНЧО ЧАВДАРСКИ – МАКЕДОНСКИОТ ОДИСЕЈ
Осумдесет години од раѓањето

Периодика: Утрински весник Датум: 13.03.2010

Автор: Марко Коловски Категорија: интервју, аудио
СЕ Е ВО РАЦЕТЕ НА ДИРИГЕНТОТ
ТРАГИ ВО ВРЕМЕТО - Ванчо Чавдарски 1933-2001

Периодика: Македонско радио - Радио Скопје Датум: 26.10.1995

Автор: Марко Коловски Категорија: критика
ВИСОКИ ДОСТРЕЛИ
ПО НАСТАПОТ НА МАКЕДОНСКИОТ КАМЕРЕН ОРКЕСТАР - ОХРИДСКО ЛЕТО

Периодика: Нова Македонија Датум: 29.07.1993

Автор: Марко Коловски Категорија: критика
КОМПАКТЕН, УИГРАН И ДИСЦИПЛИНИРАН СОСТАВ
„Охридско лето `93“

Периодика: Македонско радио - Радио Скопје Датум: 26.07.1993

Автор: Љубомир Бранѓолица Категорија: критика
АТРАКТИВНО И ПРИЈАТНО
КОН ПРАЗНИЧНИОТ ГАЛА ОПЕРСКИ КОНЦЕРТ ВО МНТ ПОД ДИРИГЕНТСТВО НА ВАНЧО ЧАВДАРСКИ

Периодика: Нова Македонија Датум: 17.03.1993

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
НЕСПРЕТЕН ВОЛЕЈ … ПРЕКУ ПРЕЧКА!
за празничниот гала оперски концерт, диригент Ванчо Чавдарски

Периодика: Вечер Датум: 16.03.1993

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
СПЕКТАКУЛАРНО … ШАРЕНО … ВЕСЕЛО!
за „Веселата вдовица“ на операта на МНТ под диригентство на Ванчо Чавдарски

Периодика: Вечер Датум: 08.03.1993

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
НЕСПОИВ ТРИАГОЛНИК
за „кармен“ под диригентство на ванчо чавдарски со гости од софија, загреб и москва

Периодика: Вечер Датум: 28.05.1991

Автор: Марко Коловски Категорија: критика
ВО ПОСТАВАНГАРДНИТЕ ВОДИ

Периодика: Нова Македонија Датум: 10.11.1990

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
ДОПАДЛИВИ ИЗВЕДБИ
КОН ГАЛА ОПЕРКИОТ КОНЦЕРТ ПОД ДИРИГЕНСТВО НА ВАНЧО ЧАВДАРСКИ

Периодика: Нова Македонија Датум: 19.05.1990

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
ГАЛА СТАМПИДО
ЗА ГАЛА КОНЦЕРТОТ НА МАЈСКИ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ

Периодика: Вечер Датум: 19.05.1990

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
ЧЕСТА Е СПАСЕНА
ЗА ЈУБИЛЕЈНИОТ КОНЦЕРТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА

Периодика: Вечер Датум: 14.12.1989