Автор: Тина Иванова Категорија: критика
КУЛТУРАТА ТОНЕ, МИ СЕ ПЛАЧЕ, АМА НЕМА ДА ПЛАЧАМ
разговор со вања николовски ѓумар

Периодика: Утрински весник Датум: 07.08.2007

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
АНА ДУРЛОВСКИ ГИ ЗАСЕНИ СИТЕ НА ОПЕРСКАТА ПРЕТСТАВА НА РИГОЛЕТО
ОХРИДСКО ЛЕТО 2007

Периодика: Нова Македонија Датум: 26.07.2007

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
ПОПУЛАРНИ КОМПОЗИЦИИ СО ИЗВОНРЕДНИ СОЛИСТИ
КОНЦЕРТ СО КОЈ БЕШЕ ОТВОРЕНО „СКОПСКО ЛЕТО“

Периодика: Дневник Датум: 27.06.2001

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
НЕСИГУРНОСТ ВО ИНТЕРПРЕТАЦИЈАТА
КОНЦЕРТ НА ФИЛХАРМОНИЈАТСА СО ПИЈАНИСТОТ РАМЗИ ЈАСА

Периодика: Дневник Датум: 21.06.2001

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
ОТВОРАЊЕТО ЈА ДЕКОНСТРУИРАШЕ МОЌТА НА ОПЕРАТА
МАЈСКИ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ

Периодика: Дневник Датум: 17.05.2001

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
ПРИЈАТНА ИЗВЕДБА НО БЕЗ ФИЛОЗОФСКА СИМБОЛИКА
ОПЕРА- „ПАЛЈАЧИ“ ОД ЛЕОНКАВАЛО, ВО РЕЖИЈА НА ВАЈТ - МНТ

Периодика: Дневник Датум: 06.03.2001

Автор: Тина Иванова Категорија: критика
„ТРУБАДУР“ НА УЛИЦА
отворена неформална сцена на операта

Периодика: Утрински весник Датум: 09.07.1999

Автор: Марко Коловски Категорија: критика
РАЗЛИЧИЕТО НА НАШИТЕ ТВОРЦИ
кон концертот на македонската филхармонија, дмм 99

Периодика: Нова Македонија Датум: 07.04.1999

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
ПРЕМИЕРНИ ИЗВЕДБИ
за финалниот концерт на македонската филхармонија на „деновите на македонската музика“ со премиерни изведби на дела од николовски, прошев и аврамовски, диригент леонид николаев

Периодика: Вечер Датум: 06.04.1999

Автор: Евгениј Трифков Категорија: критика
ПОТРАГА ПО МОДЕРЕН ИЗРАЗ
кон деновите на македонската музика 98

Периодика: Нова Македонија Датум: 08.04.1998

Автор: Стојче Тошевски Категорија: критика
АМБИЕНТАЛНА ПРЕТСТАВА, ЗА ЗАДОВОЛНА МУЗИКА
кон претставата на операта „слугинка господарка“ од џовани батиста перголези

Периодика: Нова Македонија Датум: 07.08.1997

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
ЗРЕЛА МЛАДОСТ
кон концертот на операта при мнт, диригент саша николовски ѓумар

Периодика: Нова Македонија Датум: 17.01.1997

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
ШТО ВИ Е ДРАГА ДАМО?
ЗА КОНЦЕРТОТ НА СКОПСКАТА ОПЕРСКА КУЌА

Периодика: Вечер Датум: 15.01.1997

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
ВЕСЕЛО И НЕЗАБОРАВНО
за гала концертот на отворањето на годинашниве мајски оперски вечери

Периодика: Вечер Датум: 12.05.1995