Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
ТАНЧАРИТЕ ИГРААТ КОЛКУ ДА НЕ ЗАБОРАВАТ
НЕИСКОРИСТЕН ПОТЕНЦИЈАЛОТ НА УМЕТНИЦИТЕ ОД МАКЕДОНСКИОТ БАЛЕТ

Периодика: Време Датум: 21.04.2009

Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
ИМПРЕСИВНИ ОСМИСЛУВАЊА НА СОВРЕМЕНИОТ ТАНЦ
КОН ИЗВЕДБАТА НА „ШЕХЕРЕЗАДА“ И „ДАЈТЕ НИ МИР“ ВО МАКЕДОНСКИ БАЛЕТ

Периодика: Време Датум: 18.02.2009

Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
„КАРМЕН“ ЗА 21 ВЕК
КОН ПРВАТА ПРЕМИЕРА НА БАЛЕТОТ СЕЗОНАВА

Периодика: Време Датум: 03.12.2008

Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
ПОТРАГА ПО СОПСТВЕНИОТ ИДЕНТИТЕТ ВО СТИЛ НА ШУКАРОВАН
КОН „ВЕЧЕР НА СОВРЕМЕН ТАНЦ“ ВО МОБ

Периодика: Време Датум: 16.02.2008

Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
СПЕКТАКЛ ЗА ПАМЕТЕЊЕ
ПО ПРЕМИЕРАТА НА БАЛЕТОТ „РЕЈМОНДА“ ВО МОБ

Периодика: Време Датум: 31.10.2007

Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
ДОБРИ ТАНЦОВИ ИНТЕРПРЕТАЦИИ СО ПОТЕНЦИЈАЛ КОН МОДЕРНОТО
КОН ПРАИЗВЕДБАТА БАЛЕТСКОТО ДЕЛО „ОХРИДСКАТА РОБИНКА ТАШУЛА „, НA СТОЈАН СТОЈКОВ ПО ЛИБРЕТО НА МИЛЕ ВОЛКАНОСКИ, А ВО KOPEOГPAФИЈА НА ВЛАЛI/Мf1Р ЛОГУНОВ

Периодика: Вечер Датум: 16.04.2004

Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
ЕКСКЛУЗИВНА ИГРА
КОН ПРЕМИЕРНАТА ИЗВЕДБА НА „ПОРГИ И БЕС“ ОД ГЕРШВИН ВО КОРЕОГРАФИЈА НА ГРУЗИСКА ЕКИПА

Периодика: Вечер Датум: 10.10.2002

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
БАЛЕТСКОТО УЧИЛИШТЕ Е СУШТИНСКА АЛКА ЗА ИДНИТЕ БАЛЕТСКИ УМЕТНИЦИ
Со укинувањето на МБУЦ "Илија Николоовски Луј" се нарушува иднинатат на балетската уметност

Периодика: Утрински весник Датум: 08.01.2002

Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
ВПЕЧАТЛИВИ КОРЕОГРАФСКИ ОСТВАРУВАЊА

Периодика: Вечер Датум: 18.06.2001

Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
УСПЕШНО ОСМИСЛЕН БАЛЕТСКИ КОНЦЕРТ
ГОДИШЕН КОНЦЕРТ НА БАЛЕТСКИОТ ОДДЕЛ НА МБУЦ

Периодика: Вечер Датум: 23.04.2001

Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
СИЛНО И ПРОФЕСИОНАЛНО
за гостувањето на руските играчи наталија лидовскаја, владимир кирилов и олег кажанов

Периодика: Вечер Датум: 11.12.2000

Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
НАЈЕФЕКТНА ИГРА
кон традиционалниот годишен концерт на балетскиот оддел при Мбуц

Периодика: Вечер Датум: 27.04.2000