Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
ВОНВРЕМЕНОСТА НА СТРАСТА, ЉУБОВТА, НЕДОРАЗБИРАЊЕТО И ТРАГИКАТА
Кон музичко - балетското дело "Охридската робинка Ташула"

Периодика: Утрински весник Датум: 26.04.2004

Автор: Тихомир Титизов Категорија: критика
ПРЕФИНЕТА СТРУКТУРА НА ДВИЖЕЊА
БАЛЕТ

Периодика: Нова Македонија Датум: 01.12.2003

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
СТРЕМЕЖ КОН ЛИРСКАТА УБАВИНА
изведено балетското дело "Ана Каренина"

Периодика: Утрински весник Датум: 19.11.2003

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
БОГАТА ПАЛЕТА НА БАЛЕТСКА ЛЕКСИКА
Кон македонско - канадската балетска продукција „Планетариум"

Периодика: Утрински весник Датум: 21.07.2003

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
РАДОСТА НА РАСПАЃАЊЕТО
прмиера во мнт

Периодика: Дневник Датум: 10.07.2000

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
КОД НА СТРАСТВЕНА ЉУБОВ
КОН БАЛЕТОТ „РОМЕО И ЈУЛИЈА“

Периодика: Утрински весник Датум: 11.04.2000

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
УБАВИ МИГОВИ
„бесконечно патување“ на балетот при мнт

Периодика: Нова Македонија Датум: 14.10.1998

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
БУРНИ АПЛАУЗИ ЗА МАКЕДОНСКИОТ БАЛЕТ „ТРИ СЕСТРИ“
по фестивалот „европски театарски движења„ во подгорица

Периодика: Нова Македонија Датум: 01.07.1998

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
СПЕКТАКУЛАРНО И РАЗИГРАНО
кон свеченото отворање на „охридско лето“ и претставата „корсар“

Периодика: Нова Македонија Датум: 17.07.1996

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
ПЛАСТИЧНА АМБИЕНТАЛНА ПРЕТСТАВА
кон „три сестри“ од Чехов, балетска претстава изведена на скопско лето

Периодика: Нова Македонија Датум: 16.07.1996

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
ВПЕЧАТЛИВ ТЕАТАРСКИ ЧИН

Периодика: Нова Македонија Датум: 09.12.1992

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
СЦЕНИ ОД ЖИВОТОТ
КОН ПРАИЗВЕДБАТА НА БАЛЕТСКОТО ДЕЛО ПИНК ФЛОЈД НА СЦЕНАТА НА МНТ ВО КОРЕОГРАФИЈА И РЕЖИЈА НА ДРАГУТИН БОЛДИН

Периодика: Нова Македонија Датум: 15.01.1992