Автор: Валентина Тодоровска Категорија: критика
СИЛАТА Е ВО МУЗИКАТА
„Синтезис“ го работеше албумот „Идентитет“

Периодика: Утрински весник Датум: 20.06.2008

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
ТРИФУН КОТОВСКИ СО ПЕСНА МУ ГО ЧЕСТИТАШЕ ЈУБИЛЕЈОТ НА ТРАЈАНОВ
КОНЦЕРТИ

Периодика: Нова Македонија Датум: 03.05.2006

Автор: Роза Нолчева Категорија: критика
ОСМИСЛЕН МУЗИЧКИ ХЕПЕНИНГ
за концертите на „Синезис“ во Универзалната сала во Скопје

Периодика: Вест Датум: 10.05.2001

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
СИНТЕЗИС ЈА ВООДУШЕВИ СКОПСКАТА ПУБЛИКА

Периодика: Вечер Датум: 07.05.2001

Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
НАЈЕФЕКТНА ИГРА
кон традиционалниот годишен концерт на балетскиот оддел при Мбуц

Периодика: Вечер Датум: 27.04.2000

Автор: Тина Иванова Категорија: критика
СИМБОЛИКАТА НА СТАКЛЕНИОТ КАФЕЗ
ПО ЗАВРШУВАЊЕТО НА СИНТЕЗИС

Периодика: Утрински весник Датум: 11.04.2000

Автор: В. Димитровска Категорија: критика
ОД ТРАДИЦИЈА КОН УНИВЕРЗАЛНИТЕ ВРЕДНОСТИ
по концертот на „д.Д. синтезис“ во скопје

Периодика: Нова Македонија Датум: 21.04.1998

Автор: Валентина Димитровска Категорија: критика
ЗВУЦИТЕ НА 20-ОТ ВЕК
по завршувањето на 4-от меѓународен фестивал „синтезис“

Периодика: Нова Македонија Датум: 16.04.1997

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
РАЗЛИЧНИ ИЗВЕДУВАЧКИ НАСОКИ И РЕЗУЛТАТИ
за концертите на блејн л. рајнингер и „ардити“ квартетот, во рамките на „синтезис“

Периодика: Вечер Датум: 10.05.1995