Автор: Јулијана Жабева Папазова Категорија: критика
КОНЦЕРТ ШТО ВЛЕЗЕ ВО ИСТОРИЈАТА
БОЉШОЈ ТЕАТАРОТ И СИМОН ТРПЧЕСКИ ВО СКОПЈЕ

Периодика: Дневник Датум: 20.05.2009

Автор: Марк Шулголд Категорија: критика
„УВЕРТИРА“ НА БУЖАРОВСКИ И‘ СЕ ДОПАДНА НА ПУБЛИКАТА ВО КОЛОРАДО
Рецензија во американски дневен весник „Роки маунтин“

Периодика: Утрински весник Датум: 01.08.2007

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
ИНСПИРИРАНИ И ВОЗБУДЛИВИ СРЕДБИ СО НОВАТА ПУБЛИКА
По концертите на Македонската филхармонија во Белград и во Нови Сад

Периодика: Нова Македонија Датум: 25.04.2005

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
ВОЗБУДЛИВО И ВОЗВИШЕНО МУЗИЦИРАЊЕ НА СУДЗОЛОВСКИ
КОН КОНЦЕРТОТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА

Периодика: Нова Македонија Датум: 04.10.2003

Автор: Тихомир Титизов Категорија: критика
МАЈСТОРСТВО ВО ОБЛИКУВАЊЕТО НА МАСОВНИТЕ СЦЕНИ
БАЛЕТ–БЕЛГРАДСКИОТ БАЛЕТ НА ОХРИДСКО ЛЕТО 2003

Периодика: Нова Македонија Датум: 12.08.2003

Автор: Роза Нолчева Категорија: критика
ИЗВЕДБА НА НИВО
За концертот на Македонска филхармонија, диригент Борјан Ценав со виолончелистот Гзавије Филипс

Периодика: Вест Датум: 04.12.2001

Автор: Роза Нолчева Категорија: критика
НИШТО ОД ЕКСТАЗАТА
За концертната вечер на Македонската филхармонија и Симфонискиот оркестар на ФМУ на „Охридско лето“

Периодика: Вест Датум: 23.07.2001

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
НЕИЗЕДНАЧЕНОТ ВО КВАЛИТЕТОТ НА ПОЕДИНЕЧНИТЕ СЕКЦИИ ВО ОРКЕСТАРОТ
КОНЦЕРТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА

Периодика: Дневник Датум: 14.03.2001

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
СЛОБОДЕН И ЕНЕРГИЧЕН ПИЈАНИЗАМ НА СИМОН ТРПЧЕСКИ
КОНЦЕРТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА

Периодика: Дневник Датум: 28.02.2001

Автор: Роза Нолчева Категорија: критика
МАЕСТРАЛНИ СОЛИСТИ
Кон концертот на Македонска филхармонија, со солистите Симон Трпчески и Андре Анри; диригент: Леонид Николаев

Периодика: Вест Датум: 26.02.2001

Автор: Роза Нолчева Категорија: критика
ИЗВЕДБА СО КАРАКТЕР
За концертот на Македонската филхармонија, диригент Леонид Николаев, солист Андреј Диев

Периодика: Вест Датум: 23.01.2001

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
И ВО МАКЕДОНИЈА ИМА КОМПОЗИТОРИ
за концертот на македонската филхармонија со дела од македонски композитори

Периодика: Вечер Датум: 23.11.2000

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
НОВО ДЕЛО И ВРВНО МУЗИЦИРАЊЕ
кон концертот на македонската филхармонија

Периодика: Нова Македонија Датум: 17.11.2000

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
КОД НА СТРАСТВЕНА ЉУБОВ
КОН БАЛЕТОТ „РОМЕО И ЈУЛИЈА“

Периодика: Утрински весник Датум: 11.04.2000