Автор: Ратка Димитрова Категорија: критика
ОРИГИНАЛНО И НЕПОВТОРЛИВО ДОЖИВУВАЊЕ
операта при МНТ станува место каде што се собира се повеќе публика

Периодика: Утрински весник Датум: 04.02.2004

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
ВДАХНОВЕНО ПРЕНЕСЕНИ ВРЕДНОСТИТЕ НА ДВЕТЕ ДЕЛА
МАЈСКИ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ - КАВАЛЕРИЈА РУСТИКАНА И ПАЛЈАЧИ - МНТ

Периодика: Дневник Датум: 24.05.2002

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
ПРИЈАТНА ИЗВЕДБА НО БЕЗ ФИЛОЗОФСКА СИМБОЛИКА
ОПЕРА- „ПАЛЈАЧИ“ ОД ЛЕОНКАВАЛО, ВО РЕЖИЈА НА ВАЈТ - МНТ

Периодика: Дневник Датум: 06.03.2001

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
ДОПАДЛИВИ ИЗВЕДБИ
КОН ГАЛА ОПЕРКИОТ КОНЦЕРТ ПОД ДИРИГЕНСТВО НА ВАНЧО ЧАВДАРСКИ

Периодика: Нова Македонија Датум: 19.05.1990

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
ЧУДЕСЕН СТАРТ
ЗА КАВАЛЕРИЈА РУСТИКАНА И ПАЛЈАЧИ НА ОПЕРАТА ОД СКОПЈЕ

Периодика: Вечер Датум: 13.05.1987

Автор: Милан Фирфов Категорија: критика
БЕЗ ПОГОЛЕМИ ВОЗБУДУВАЊА

Периодика: Нова Македонија Датум: 19.05.1981

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
ЗАМОР ИЛИ НЕШТО ДРУГО?

Периодика: Вечер Датум: 20.05.1980

Автор: Милан Фирфов Категорија: критика
ДОСТОЕН ЗАВРШЕТОК

Периодика: Нова Македонија Датум: 04.06.1978

Автор: Милан Фирфов Категорија: критика
РЕПРИЗА СО ГОСТИ ОД ЉУБЉАНА

Периодика: Нова Македонија Датум: 21.02.1978

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
ПРОСЕЧНО ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ

Периодика: Вечер Датум: 18.02.1978

Автор: Јане Коџабашија Категорија: критика
ПРИВЛЕЧНА ОПЕРСКА ПРЕТСТАВА

Периодика: Нова Македонија Датум: 17.02.1978

Автор: Спиро Прилепчански Категорија: Осврт
ПРЕД 40 ГОДИНИ: ОПЕРСКИ ИЗВЕДБИ ВО ШТИП

Периодика: Нова Македонија Датум: 01.01.1963

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
ТОТАЛНА УМЕТНИЧКА АНГАЖИРАНОСТ

Периодика: Нова Македонија Датум: 16.05.1961

Автор: Бранко Каракаш Категорија: критика
„ПАЉАЧИ“ ОДНОВО НА СКОПСКАТА СЦЕНА

Периодика: Нова Македонија Датум: 06.10.1957