Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
ЛУДАЧКИ ДОБРА ИЗВЕДБА НА ЛУТОСЛАВСКИ
Кон концертот на Македонската филхармонија

Периодика: Нова Македонија Датум: 01.03.2010

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
СО ВЕЧЕРТА НА КАМЕРНА МУЗИКА СЕ ПРОСЛАВИ 60-ГОДИШНИОТ ЈУБИЛЕЈ НА СОКОМ
ГОДИШНИНИ

Периодика: Нова Македонија Датум: 19.07.2007

Автор: Тина Иванова Категорија: критика
ВПЕЧАТЛИВ КОНЦЕРТ СО МАКЕДОНСКИ КОМПОЗИТОРИ И ИЗВЕДУВАЧИ
СОКОМ со концерт ја прослави 60-годишнината од постоењето

Периодика: Утрински весник Датум: 17.07.2007

Автор: Марко Коловски Категорија: критика
БЛЕСКАВА ФИГУРА НА СОВРЕМЕНАТА МАКЕДОНСКА МУЗИЧКА СЦЕНА
последен збор

Периодика: Утрински весник Датум: 10.07.2007

Автор: Утрински весник Категорија: критика
РИСТО АВРАМОВСКИ
ПОСЛЕДЕН ЗБОР

Периодика: Утрински весник Датум: 09.07.2007

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
ОВАЦИИ ЗА ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ РЕКВИЕМ
ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА МУЗИКА

Периодика: Време Датум: 01.04.2007

Автор: Тина Иванова Категорија: критика
МЕ ИНСПИРИРАШЕ ИСТОРИЈАТА НА БАЛКАНСКИТЕ ВОЈНИ
Ристо Аврамовски за премиерната изведба „Балкан реквием“

Периодика: Утрински весник Датум: 30.03.2007

Автор: Лилјана Митевска Категорија: критика
ЦАРСКО ОТВОРАЊЕ НА ГОДИНАШНОВО „ОХРИДСКО ЛЕТО“
„Кармен" и „Болеро", во изведба на Рускиот царски балет

Периодика: Утрински весник Датум: 14.07.2006

Автор: Драган Серафимовски Категорија: критика
СПЕКАКУЛАРЕН КОНЦЕРТ НА МАКЕДОНСКАТА ОПЕРА И БАЛЕТ
мајски оперски вечери - „лидија од македонија“

Периодика: Дневник Датум: 16.05.2005

Автор: Тина Иванова Категорија: критика
ОТВОРАЊЕ СО МАКЕДОНСКАТА ПРЕМИЕРА „ЛИДИЈА ОД МАКЕДОНИЈА“
почнува 33. издание на манифестацијата „Мајски оперски вечери“

Периодика: Утрински весник Датум: 09.05.2005

Автор: Теодора Хаџи Шуме Категорија: критика
БРИЛИЈАНТЕН ЗАВРШЕТОК НА ГОЛЕМАТА МАНИФЕСТАЦИЈА
ПО ЗАВРШУВАЊЕТО НА "ОХРИДСКО ЛЕТО"

Периодика: Утрински весник Датум: 10.09.2003

Автор: Мишел Павловски Категорија: критика
ТРАСИРАН ПАТОТ ЗА НОВИ ПРЕДИЗВИЦИ
РАЗГОВОР СО РИСТО АВРАМОВСКИ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА УО НА ОХРИДСКО ЛЕТО

Периодика: Нова Македонија Датум: 23.07.2003

Автор: Тина Иванова Категорија: критика
МАКЕДОНСКИТЕ ДЕЛА НЕМА ДА СЕ РЕАЛИЗИРААТ И ВО ОХРИД
Балетот "Ташула" и операта "Лидија од Македонија" ќе се постават во МНТ

Периодика: Утрински весник Датум: 23.04.2003

Автор: Роза Нолчева Категорија: критика
МНОГУ МУЗИКА И МНОГУ ТВОРЕЧКА ЕНЕРГИЈА
За Деновите на македонската музика

Периодика: Вест Датум: 01.04.2002