Автор: Владо Чучков Категорија: критика
КОНЦЕРТНИОТ КОНВОЈ ТРГНА …
за концертите на зорица миленковиќ - нахоум флејта и на македонската филхармонија

Периодика: Вечер Датум: 26.10.1994

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
ДИРИГЕНТСКИ ТАНЦИ
за концертите на македонската филхармонија под диригентство на павле дешпаљ и ангел шурев

Периодика: Вечер Датум: 10.05.1994

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
ВОСХИТЕНА ЖИВА И ЗДРАВА ПУБЛИКА
за концертот на македонската филхармонија, диригент павле дешпаљ, солист: надежда пожарицкаја, пијанистка од москва

Периодика: Вечер Датум: 02.03.1994

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
СЕЗОНАТА ПОЧНА УСПЕШНО

Периодика: Вечер Датум: 13.10.1993

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
КУЛТИВИРАНИ ИСПОЛНУВАЧКИ РЕАЛИЗАЦИИ
за концертот на Македонската филхармонија, диригент Павле Дешпаљ, солистка Милена Молова-пијано

Периодика: Вечер Датум: 26.04.1993

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
СИЛНИ ДРАМСКИ РЕШЕНИЈА
ФАНТАСТИЧНА СИМФОНИЈА ОД Х.БЕРЛИОЗ ВО ИЗВЕДБА НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА ДИРИГЕНТ ПАВЛЕ ДЕШПАЉ

Периодика: Вечер Датум: 20.12.1989

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
СВЕЧЕНО… ДОЖИВЕАНО…
ЗА КОНЦЕРТОТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА СО ЈОВАН КОЛУНЏИЈА ПОД ДИРИГЕНТСТВО НА ПАВЛЕ ДЕШПАЉ

Периодика: Вечер Датум: 12.10.1989

Автор: Снежана Чадиковска Категорија: критика
ЗЛАТОУСТА ВЕЧЕР

Периодика: Нова Македонија Датум: 27.07.1989

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
КРЕАТИВЕН МИГ
ЕВГЕНИЈ КОРОЉОВ И ПАВЛЕ ДЕШПАЉ СО МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА

Периодика: Нова Македонија Датум: 29.03.1989

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
БРАМСОВА ВЕЧЕР
ТРИО ДЕШПАЉ СО МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА

Периодика: Нова Македонија Датум: 21.01.1989

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
УВЕРЛИВИ ТОЛКУВАЊА
НАСТАП НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА

Периодика: Нова Македонија Датум: 02.12.1988

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
СПОКОЕН СЕНЗИБИЛИТЕТ
КОН КОНЦЕРТОТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА, СОЛИСТ ВЛАДИМИР КРПАН, ПИЈАНО, ДИРИГЕНТ ПАВЛЕ ДЕШПАЉ

Периодика: Нова Македонија Датум: 06.10.1988

Автор: В. Чучков Категорија: критика
ГРОМОГЛАСНО… НАСОЛЗЕНО… ВЕСЕЛО…
ЗА КОНЦЕРТОТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА, СОЛИСТ ВЛАДИМИР КРПАН-ПИЈАНО, ДИРИГЕНТ: ПАВЛЕ ДЕШПАЉ

Периодика: Вечер Датум: 04.10.1988

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
ЗАДОВОЛИТЕЛНА ИГРА И УВЕРЛИВА МУЗИКА

Периодика: Нова Македонија Датум: 24.05.1988