Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
(ДЕ)МИСТИФИКАЦИЈА НА МИТОТ ЗА ДИРИГЕНТОТ
МАЕСТРО, ФАТИ ЈА ПАЛКАТА

Периодика: Нова Македонија Датум: 14.10.2009

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
„ТУРАНДОТ“ МИ ГИ ВРАТИ УБАВИТЕ СПОМЕНИ
ОЛИВЕР БАЛАБУРСКИ НА ПРВОТО ВРАЌАЊЕ ОД ТУЃИНА

Периодика: Време Датум: 09.06.2006

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
СО ТУРАНДОТ СПУШТЕНА ЗАВЕСАТА НА МОВ
КОНЦЕРТИ

Периодика: Нова Македонија Датум: 07.06.2006

Автор: Ратка Димитрова Категорија: критика
ПРЕТСТАВА ОД КОЈА ЗРАЧИ УМЕТНОСТ
ТУРАНДОТ" - ПУЧИНИ -·МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН ТЕАТАР

Периодика: Дневник Датум: 02.12.2003

Автор: Роза Нолчева Категорија: критика
АИДА ВО ОДБРАНА НА ЧЕСТА НА МАЈСКИТЕ ВЕЧЕР
За годинашното издание на Мајските оперски вечери

Периодика: Вест Датум: 09.06.2003

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
ЕНЕРГИЈА И МОЌ ОД МАСОВНИТЕ СЦЕНИ
МАЈСКИ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ - „АИДА“, ВЕРДИ - МНТ

Периодика: Дневник Датум: 04.06.2003

Автор: Роза Нолчева Категорија: критика
МОДЕРНО И КОЛКУ ДА БИДЕ МОДЕРНО
Кон премиерата на „Дон Џовани“ од Моцарт; диригент Оливер Балабурски, режија: Карла Штаумбертова - Штурм; проект на Опера- МНТ

Периодика: Вест Датум: 28.10.2002

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
МОЌТА НА МУЗИКАТА И ВИЗУЕЛНОТО НАПРАВИЈА СОЛИДНО ДЕЛО
-МАЈСКИ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ -ТУРАНДОТ -ЏАКОМО ПУЧИНИ

Периодика: Дневник Датум: 15.05.2002

Автор: Тина Иванова Категорија: критика
МУЗИКАТА ПРЕТОЧЕНА ВО ВИСТИНСКАТА, ЧОВЕЧКА СТРАСТ
Кон отворањето на 30. Мајски оперски веЧери со "Турандот" од Џакомо Пучини

Периодика: Утрински весник Датум: 14.05.2002

Автор: Роза Нолчева Категорија: критика
АМБИЦИОЗЕН И УСПЕШЕН ТУРАНДОТ
Триесеттите Мајски оперски вечери

Периодика: Вест Датум: 14.05.2002

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
ВТОРА ПОСТАВА ПЕЈАЧИ ВО ПРВ ПЛАН
„КАВААЛЕРИЈА РУСТИКАНА“ ВО ИЗВЕДБА НА ОПЕРАТА ПРИ МНТ

Периодика: Дневник Датум: 29.10.2001

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
АИДА ГА ЗАТВОРИ ПОРТИТЕ НА МОВ
ЗА ИЗВЕДБАТА НА „AИДA“ ОД ЏУЗЕПЕ ВЕРДИ СО КОЈА БЕА ЗАТВОРЕНИ МАЈСКЈIТЕ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ

Периодика: Вечер Датум: 04.06.2001

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
ДИНАМИЧКА НЕДОСЛЕДНОСТИ ВО ОРКЕСТАРСКИТЕ ДЕЛНИЦИ
КОНЦЕРТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА - ДИРИГЕНТ ОЛИВЕР БАЛАБУРСКИ

Периодика: Дневник Датум: 22.02.2001

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
ОГРАНИЧУВАЊАТА НА СВИРАЧОТ
Кон концертот на Македонската филхармонија

Периодика: Нова Македонија Датум: 21.02.2001