Автор: Јелица ТодорЧевска Категорија: критика
ФУНДАМЕНТ НА МАКЕДОНСКАТА МУЗИЧКА УМЕТНОСТ
Сто години од раѓањето на Стефан Гајдов

Периодика: Утрински весник Датум: 09.06.2005

Автор: Јелица Тодорчевска Категорија: критика
КОГА Е РОДЕНА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА?
Полемики

Периодика: Утрински весник Датум: 29.04.2004

Автор: Јелица Тодорчевска Категорија: критика
КОН ЗЕНИТЕТОТ НА ВИСОКА УМЕТНОСТ
јубилеен концерт го на Камерното дуо Кировски

Периодика: Утрински весник Датум: 13.01.2004

Автор: Јелица Тодорчевска Категорија: критика
ПРИКАЗ НА СОВРЕМЕНОТО МУЗИЧКО ТВОРЕШТВО
ПО ДЕНОВИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА МУЗИКА

Периодика: Нова Македонија Датум: 03.04.2002

Автор: Јелица Тодорчевска Категорија: критика
ГОЛЕМИ ИДЕИ БЕЗ ЕТИКА И ЕСТЕТИКА
Кон концертот на Весна Гиновска - Илкова, сопран и Борис Трајанов, баритон

Периодика: Утрински весник Датум: 22.03.2002

Автор: Јелица Тодорчевска Категорија: друго
КОГА Е ЈУБИЛЕЈОТ НА ОХРИДСКО ЛЕТО?
ЗАПОЧНА ЛИ ОХРИДСКОТО ЛЕТО ВО 1961 ИЛИ ВО 1962 ГОДИНА

Периодика: Утрински весник Датум: 19.06.2000

Автор: Јелица Тодорчевска Категорија: есеј
СТОЖЕР НА МАКЕДОНСКАТА МУЗИЧКА КУЛТУРА
95 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА СТЕФАН ГАЈДОВ 1905-1992

Периодика: Утрински весник Датум: 08.06.2000

Автор: Јелица Тодорчевска Категорија: критика
ЛАУРЕАТИ НА ЧЕТВРТИОТ КОНКУРС „МЛАДИ ОПЕРСКИ НАДЕЖИ“
МЛАДИТЕ ОПЕРСКИ НАДЕЖИ ВО МАКЕДОНИЈА

Периодика: Утрински весник Датум: 17.05.2000

Автор: Јелица Тодорчевска Категорија: критика
СИНТЕЗА НА МАКЕДОНСКАТА ЦРКОВНА МУЗИКА
ИЗДАНИЈА

Периодика: Утрински весник Датум: 22.01.2000

Автор: Јелица Тодорчевска Категорија: критика
ЗАСЛУЖЕНИ АПЛАУЗИ ЗА МЛАДИОТ ВИОЛИНИСТ
кон концертот на македонската филхармонија, диригент јиржи салваровски, солист љубиша кировски на виолина

Периодика: Нова Македонија Датум: 25.11.1998

Автор: Јелица Тодорчевска Категорија: критика
СО МЛАДЕШКИ ЕНТУЗИЈАЗАМ
кон концертот на илинка манова на пијано

Периодика: Нова Македонија Датум: 14.08.1998

Автор: Јелица Тодорчевска Категорија: критика
ТЕХНИЧКА ПЕРФЕКЦИЈА
кон концертот на камерното дуо кировски

Периодика: Нова Македонија Датум: 05.06.1998

Автор: Јелица Тодорчевска Категорија: критика
ЗВУЧНА ЦЕЛИНА
ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА МУЗИКА

Периодика: Нова Македонија Датум: 23.03.1994

Автор: Јелица Тодорчевска Категорија: критика
КОМПОЗИТОР И ПЕДАГОГ
СЕЌАВАЊЕ - СТЕФАН ГАЈДОВ

Периодика: Нова Македонија Датум: 24.06.1992